Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2019 15:15
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Teploty v Česku dosáhly téměř 40 stupňů Celsia!

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Českem se šíří vlna veder s rekordně vysokými teplotami.

Do Česka se dostaly vysoké teploty. Tropický vzduch k nám přišel od jihu a během celého včerejšího dne přesahoval horkou třicítku. O teplotním rekordu informoval Český hydrometeorologický ústav. 

Nejvyšší teplotu ústav včera naměřil v obci Mokošín na Pardubicku, kde dosáhla 37,2 stupňů Celsia. Ohřáli se i obyvatelé hlavního města, v Praze totiž meteorologové naměřili přes 36 stupňů Celsia. Na pražském Klementinu, kde se historicky měří teplota, byl překonán rekord z roku 1963, kdy teploty dosáhly 33,1 °C, včera to bylo 34, 2 °C.

„Ze 152 stanic měřicích více než 30 let byl na 101 stanicích překonán rekord maximálních teplot,“ uvedl meteorolog Marjan Sandev.

Odborníci radí, aby ses během takto vysokých teplot snažil skrývat před přímým sluníčkem a raději vůbec nevycházel ven mezi 11. a 15. hodinou, nosil pokrývku hlavy, pil dostatečné množství tekutin (tedy 2–3 litry vody), nejedl příliš těžká jídla a pokud možno, v průběhu dne se svlažil vlažnou sprchou.

Zvláštní varování pak platí pro osoby se zdravotními omezeními, kterým můžou takové teploty způsobit závažné problémy.

Domů
Sdílet
Diskuse