Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2019 16:33
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Mimořádný úspěch našeho filmu. Po 25 letech se do hlavní soutěže festivalu v Benátkách dostal český snímek

Mimořádný úspěch našeho filmu. Po 25 letech se do hlavní soutěže festivalu v Benátkách dostal český snímek
Zdroj: Bioscop
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Mezi finálních 21 filmů v hlavní soutěží festivalu v Benátkách se dostal i tuzemský zástupce.

Snímek Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula míří do hlavní soutěže festivalu v Benátkách. Po dlouhých 25 letech se do úzkého výběru filmů z celého světa, vměstnal český zástupce. Naposledy si v Benátkách, kde se pořádá jeden z trojice nejprestižnějších festivalů svého druhu, zasoutěžil v roce 1994 Jiří Menzel ze svým počinem Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Tehdy si režisér za své dílo odnesl zlatou medaili předsedy italského senátu.

Nabarvené ptáče se může stát prvním českým filmem, který v Benátkách obdrží zlatého lva za nejlepší film. Na odpověď si budeme muset počkat na konec srpna a začátek září, kdy festival probíhá. Film od režiséra Tobruku se krom Benátek objeví také na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. 

Čeští diváci si na něj prvně budou moci zajít 12. září letošního roku. Na plátně před jejich očima se odehraje adaptace bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského, který vypráví o osudech malého hocha za dob druhé světové války. Chlapci umírá teta a musí se sám o sebe postarat v krutých podmínkách východní Evropy zmítané válkou. 

Rozpočet snímku byl 170 milionů korun, což jej poslalo na přední příčky nejdražších filmů české kinematografie. Krom českých jmen se v obsazení objevují také zahraniční herecké hvězdy jako Stellan Skarsgard nebo Harvey Keitel. Natáčelo se na 43 lokacích v Česku, Polsku a na Slovensku a Ukrajině. 

Otázkou je, jak filmová adaptace naloží s řadu let trvajícími tvrzeními, že autobiografická knižní předloha od Kosińského je ve skutečnosti vymyšleným příběhem. 

Domů
Sdílet
Diskuse