Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 9:47
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Problém s korupcí v Rusku je obrovský. Až 35 % Rusů s ní během roku přijde do styku

Problém s korupcí v Rusku je obrovský. Až 35 % Rusů s ní během roku přijde do styku
Zdroj: unsplash.com / serge-kutuzov
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Rusku se už čím dál více neuplácí za zvýhodňování, ale za plnění své práce.

Korupce patří již tradičně mezi společensky nejvíce probíraná témata, v našem regionu nejsme výjimkou. I Česko se dlouhodobě potýká s příznaky nezdravých návyků v podobě úplatkářství, nepotismu, zkrátka korupce jako takové.

Průzkum Transparency International z roku 2018 hovoří jasně, Česko se v žebříčku korupce nachází na 38. příčce. Od vyspělých evropských regionů jsme tedy pořád vzdáleni.

S obdobným problémem se potýkají i ostatní postsovětské republiky, které bilancují většinou na podobných místech jako my. Výjimkou jsou snad jen Ukrajina a Moldavsko, které i v rámci tohoto seskupení vyčnívají a dlouhodobě se umísťují nejen jako nejvíce zkorumpované země Evropy, ale i světa.

Velký progres naopak zaznamenalo v rámci postsovětských zemí Estonsko, které může jít celému východnímu bloku příkladem. Umístilo se totiž na 18. místě, takže předbíhá i řadu zemí západní Evropy.

Čím více na západ či sever se vydáme, tím více se míra korupce snižuje. Zejména skandinávské země v současnosti slouží jako ukázka toho, jak se to má dělat. Ať už mluvíme o Norsku, Švédsku, Finsku nebo Dánsku, všechny patří k absolutní špičce, co se problematiky týče. Dánsko se dokonce dlouhodobě umisťuje na prvním místě jako nejméně zkorumpovaná země na světě.

Problém s korupciou je v Rusku už markantný. Až 35 % Rusov s ňou počas roka príde do styku
Problém s korupciou je v Rusku už markantný. Až 35 % Rusov s ňou počas roka príde do styku Zdroj: unsplash.com / natalya-letunova

 

Nedáš, nemáš

Přesně na opačném konci je už desetiletí zakořeněné Rusko. To se se svým 138. místem dlouhodobě řadí k tomu nejhoršímu, co lze v rámci úplatkářství ve světě najít. Obrazně řečeno, korupce a uplácení je jednoduše zakořeněné v životním stylu Ruské federace.

Domů
Sdílet
Diskuse