Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2019 11:12
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Experti na klimatickou změnu tvrdí, že rok 2020 je poslední, kdy můžeme zachránit Zemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Brzy už nebude cesty zpět.

Dosavadní předpoklady tvrdily, že nám postačí, pokud emise oxidu uhličitého snížíme do roku 2030 o 45 %, ale nejnovější výsledky tvrdí něco mnohem děsivějšího. Na události Intergovernmental Panel on Climate Change odborníci oznámili, že poslední možnost pro rázné činy je v roce 2020, informuje BBC.

„Matematika změny klimatu je jasná. Svět se za pár let nevyléčí a nejen to. Nedbalostí do roku 2020 ho můžeme zničit,“ prohlásil vedoucí skupiny vědců Hans Joachim Schellnhuber.

Experti na klimatickú zmenu tvrdia, že rok 2020 je posledný, kedy môžeme zachrániť Zem
Experti na klimatickú zmenu tvrdia, že rok 2020 je posledný, kedy môžeme zachrániť Zem Zdroj: unsplash

Děsivé závěry vědců dokonce podpořil i princ Charles: Následujících 18 měsíců rozhodne o naší schopnosti udržet klimatické změny na udržitelné úrovni a také to, zda se nám podaří vrátit přírodu do harmonie, kterou potřebujeme k přežití.“

Mnohé státy si navíc nastavují hospodářské plány i na 5 či 10 let dopředu, jestliže se má naplnit alespoň původní plán s rokem 2030, je třeba jednat okamžitě a změny musí být viditelné od prvního dne. Planeta bude v pořádku jen tehdy, pokud teplota do roku 2100 nenaroste více než o 1,5 stupně Celsia, při současném vypouštění emisí se však ohřeje o 3 stupně.

Domů
Sdílet
Diskuse