Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 12:38
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Ateističtí rodiče se soudí se školou. Děti se v ní musí modlit a nemají alternativu, prý tím porušuje lidská práva

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Škola obvinění odmítá.

Lee Harris a jeho manželka Lizanne se rozhodli jít před soud. Nelíbí se jim, že jejich děti se musí modlit a musí chodit na křesťanská školní shromáždění, přičemž nemají vhodnou alternativu. Prý se tak porušují jejich lidská práva. Instituce Oxford Diocesano Schools Trust (ODST) vede Burfordskou základní školu od roku 2015. Právě s ní se chtějí Harrisonovi soudit. Rodiče si všimli, že ODST šíří škodlivé aspekty náboženství na školních shromážděních a také v rámci výuky, informuje The Telegraph.

Burfordská základní škola by měla mít alternativu i pro „nekřesťanské děti“. Přesto se na půdě školy konají bohoslužby, aniž by nabízela alternativu pro nekřesťany. Jednou týdně se dokonce koná shromáždění, které zahrnuje externí křesťanskou skupinu. Oblékají se jako biblické postavy, hrají divadlo na motivy biblických příběhů. Nechybí dokonce ani ukřižování.

Jak dále web uvádí, rodičům se nelíbí, že děti nemají na výběr. Buď jsou součástí shromáždění, nebo jim učitelé dají do ruky iPod. „Tím, že nemají na výběr, ztrácejí důležité prvky školního a komunitního života,“ řekli rodiče. ODST tvrdí, že se zachovala přiměřeně a soudní spor komentovat nechce.

Domů
Sdílet
Diskuse