Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 15:20
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mladí možná planetu zachrání.

Už nám nezbývá moc času. Drancujeme planetu a je nám jedno, co po nás zůstane. Důležité jsou zisky, peníze, tržby. Vedlejších efektů si nevšímáme. Koupíme si silnější krém na opalování, nějaké to zvíře připíšeme na seznam ohrožených druhů, sem tam nějaké vyškrtneme, neboť vymřelo.

Doporučeno
Ekologická aktivistka Greta Thunberg se bude do USA plavit na jachtě, cestu letadlem odmítá Ekologická aktivistka Greta Thunberg se bude do USA plavit na jachtě, cestu letadlem odmítá 29. července 2019 18:29

Mladí si však hořkost situace uvědomují. Jsou citlivější, informace z internetu čerpají od útlého věku. Virální fotky a videa, jak trpí zvířata či příroda – s tím v podstatě vyrůstali. Od malička viděli, že to je pořád horší. Proto je pochopitelné, že nestojí jen tak opodál, když Země potřebuje pomoc. Nechtějí totiž jen přihlížet, jak se ničí planeta. Greta Thunberg celému světu ukázala, že jí a mnoha dalším lidem budoucnost není lhostejná.

Planéta umiera a je nám to úplne jedno. Máme však želiezko v ohni, švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú
Planéta umiera a je nám to úplne jedno. Máme však želiezko v ohni, švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú Zdroj: TASR/DPA/Paul Zinken

Vždyť je příliš mladá. No a co?

Je to jen teenagerka, říkají nepřející. A co? Věk je jen číslo. To si přece říká každý, kdo pocítil, že stárne. Proč by to nemělo platit i při Gretu, jen v opačném gardu? Je mladá, ale není slepá. Vidí, co se děje. Rozhodla se s tím něco udělat. Nikdo není příliš mladý na to, aby něco změnil – tak se jmenuje kratičká kniha, sbírka Gretiných proslovů.

Protestovat začala, když byla v 9. ročníku. Bylo jí tehdy teprve 15 let a postávat před parlamentem začala od 20. srpna v roce 2018. Dala si za cíl, že bude protestovat až do tamních parlamentních voleb naplánovaných na 9. září. Musela tak vynechat začátek školního roku. Považovala však za nutné upozornit na to, že planeta je v krizi a potřebuje „první pomoc“.

Už ji vidí celý svět

Motivovalo ji k tomu počasí. Minulé léto Švédsko zažívalo nevídaná horka, největší sucha za více než 260 let. Jejím požadavkem bylo, aby švédská vláda snížila uhlíkové emise podle Pařížské dohody. S transparentem Školní stávka za klima stála před budovou každý den až do voleb.

Protestovat však nepřestala ani po nich. Před parlament chodila už jen v pátky, ale nevzdala se. A získávala tak pozornost médií a tím pádem celého světa. Před čtyřmi dny protestovala už po 49. v řadě.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

School strike week 49. The climate crisis doesn’t go on summer holiday, and neither will we. #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrike

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

V prosinci 2018 promluvila Mladá Švédka na klimatické konferenci OSN v Katovicích, v lednu přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Začal ji poslouchat celý svět. A bylo načase.

Realita je taková, že lidstvo žije na ekologický dluh. Znamená to, že jsme již po sedmi měsících vyčerpali takové množství surovin, jaké dokáže naše planeta za rok obnovit. Zbývajících 5 měsíců žijeme jednoduše „na sekeru“.

Za své snahy pomoci planetě byla v březnu dokonce nominována na Nobelovu cenu míru. Na cenu navrhli 16letou teenagerku tři norští poslanci ze Socialistické levicové strany.

Celosvětová stávka studentů

Fridays For Future (Pátky za budoucnost) se postupně uchytily na celém světě. V pátek 15. března dokonce stávkovaly desítky měst a zemí včetně Česka. Byl to dosud jeden z největších globálních klimatických protestů na světě. U nás stávkovali Praha, Brno, Rakovník, Český Krumlov, Pelhřimov nebo Třeboň. 

„Jedním z nejčastějších argumentů, které děti poslouchají od dospělých, jsou, že neexistují řešení,“ napsala na svém Instagramu. „Neposloucháte vědu, protože vás zajímají jen řešení, která vám umožní pokračovat jako dosud. A tyto odpovědi už neexistují. Nekonali jste včas. Aby se zabránilo katastrofě, je třeba myslet „katedrálně“. Musíme položit základy, i když ještě nevíme, jak bude vypadat strop. Musíme najít způsob.”

Teenagerka tvrdí, že politici řeknou nejdříve to, že změny jsou potřebné a důležité a udělají vše pro to, aby planetě pomohli. Na druhé straně staví elektrárny, silnice a plundrují přírodní zdroje. „Toto je největší krize, jaké lidstvo kdy čelilo. Není to něco, u čeho stačí, že to „lajknete“ na Facebooku,“ řekla koncem května ve Vídni.

Je to jen ekoteroristka

Díky ní se za poslední měsíce zpopularizoval pojem „ekoterorista“. Lidé ho často používají na internetu v diskusích. Nazývají tak i Gretu. Prý tlačí na pilu a je ještě mladá, aby pochopila, za co vlastně bojuje. Najdou se dokonce i tací, kteří ji považují za židovskou agentku. Jejím úkolem je destabilizace a podobné nesmysly. Vznikly mnohé konspirační teorie o jejích „tajemných propojeních“.

Greta je přitom obyčejná dívka. Přestala jíst maso či cestovat letadlem, aby pomohla životnímu prostředí. Chodila do normální školy a chtěla ukázat, že jí na planetě záleží. Jezdí nejčastěji na kole, elektrickým autem se vyváží jen výjimečně. Přestože má Aspergerův syndrom, cestuje po celém světě. Dokonce říká, že právě díky diagnóze dokáže lépe prokouknout, když lidé lžou. A proti politikům to je prý cenná zbraň.

Greta je dcerou úspěšných rodičů. Máma Malena Ernman je operní pěvkyní, otec Svante Thunberg je herec. Jeden z jejích předků je vědec Svante Arrhenius, laureát Nobelovy ceny za chemii za výpočet důsledků skleníkových plynů v atmosféře. Možná i proto si mnozí myslí, že dívka je jen zaplacenou loutkou s pěknou tvářičkou.

„Nevyšli jsme do ulic, abyste si s námi dělali selfie a říkali nám, že obdivujete, co děláme. My, děti, to děláme proto, abychom probudili dospělé. Děláme to proto, abychom vás donutili jednat, protože chceme zpět naše naděje a sny,“ řekla aktivistka v dubnu během návštěvy senátu v Římě.

Greta se momentálně chystá uskutečnit plavbu jachtou do USA. Ze školy si vezme rok volna, odmítá totiž letět letadlem. Za oceánem se má zúčastnit dvou klimatických konferencí, plavba započne v srpnu. Do Ameriky by měly dorazit během dvou týdnů. Na sociálních sítích můžeš aktivistku sledovat, dozvíš se, jak se jí daří. Plavbu jachtou na internetu najdeš pod označením #UniteBehindTheScience.

Domů
Sdílet
Diskuse