Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2019 17:13
Čas čtení 8:42
Jakub Paulík Karin Filkaszova

Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým

Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým
Zdroj: Martin Vorel
ZAJÍMAVOSTI MADELEINE MCCANN
Uložit Uložené

Případ pohřešovaného děvčátka dodnes vyvolává řadu otázek.

Nejznámější pohřešované děvčátko na světě. Takový přívlastek dala média tehdy 3leté Madeleine McCann, která 3. května 2007 bez stopy zmizela z hotelového pokoje v Portugalsku. Od té doby uběhlo již 12 let a otázky kolem jejího záhadného zmizení stále přibývají. 

Měli ve zmizení Madeleine prsty její vlastní rodiče? Mohla být Madeleine už dávno doma, nebýt kolosálního selhání místní policie a vyšetřovatelů? A ta nejdůležitější otázka, která od prvního dne zmizení vrtá každému hlavou: Je Madeleine stále naživu?

Doporučeno
Sadista s IQ 120 znásilňoval už jako 14letý, dívku pečující o nemocného otce nechal žít Sadista s IQ 120 znásilňoval už jako 14letý, dívku pečující o nemocného otce nechal žít 27. července 2019 11:33

V tomto článku si přečteš:

  • Co se stalo v noc, když Madeleine zmizela;
  • jakých varovných signálů si rodiče všimli před jejím zmizením;
  • jaké chyby udělala policie ve vyšetřování;
  • proč byli rodiče Madeleine podezřelí z její vraždy;
  • jaké jsou ostatní teorie, co se Madeleine přihodilo;
  • proč se Madeleinino jméno spojuje s pedofilním vnukem Sigmunda Freuda;
  • zda se někdy vrátilo nějaké pohřešované dítě po tolika letech zpět.

Osudná noc 

Bylo 3.května 2007. Dovolená rodiny McCannových se pomalu blížila ke konci. V Portugalsku si užívala poslední večeři s přáteli. Tak, jako každý den předtím, i v ten večer si rodina zajistila rezervaci na 20:30 v nedaleké restauraci. Jelikož dospělí účastníci dovolené nechtěli být během večeře rušeni, své děti nechali spát v dovolenkovém apartmánu.  

Rodiče Kate a Gerry McCannovi měli v té době kromě tříleté dcery Madeleine i jeden a půl roku stará dvojčata, která nechali spát v jedné místnosti společně s Madeleine. Jejich sedm přátel učinilo totéž a spící děti každou půlhodinu chodili kontrolovat.

Doporučeno
Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce 23. července 2019 11:48

Restaurace byla vzdušnou čarou 55 metrů vzdálená od apartmánu, ale protože jim v přechodu překážel bazén, pěší vzdálenost byla 82 metrů. Sice ze svého místa viděli přímo na apartmán, hlavní dveře však ze svého místa neviděli

Ty byly zamčené, ale kvůli častým kontrolám nechali rodiče dveře na terase zavřené, ale odemčené. Výhled do bytu kolemjdoucím znemožňovaly zatažené závěsy. 

Poprvé šel své děti zkontrolovat Gerry ve 21:05 a viděl, jak všechny tvrdě spí. Zpozoroval však, že když odcházel, nechal dveře do pokoje dětí přivřené. Tentokrát ale byly doširoka otevřené. Dveře přivřel a vrátil se zpět za přáteli do restaurace. 

Apartmán, z něhož Madeleine zmizela v Praia da Luz, Portugalsko

Po 12 rokoch je Madeleine McCannová stále nezvestná. Obviňovali rodičov, pedofilov, obchodníkov s bielym mäsom aj zlodejov.
Po 12 rokoch je Madeleine McCannová stále nezvestná. Obviňovali rodičov, pedofilov, obchodníkov s bielym mäsom aj zlodejov. Zdroj: Flickr

Ve 21:30 byla řada na Kate, aby zkontrolovala děti. Jeden z rodinných přátel, Matthew Oldfield, se nabídl místo ní, neboť se sám chtěl jít podívat na své děti hned vedle apartmánu McCannových. Všiml si, že dveře do pokoje McCannových dětí jsou doširoka otevřené, ale nevěnoval tomu pozornost, protože z pokoje neslyšel žádné zvuky.

Myslel si, že děti tvrdě spí a odešel. Nemohl tím pádem potvrdit, zda byla Madeleine v té době stále ve své postýlce. Ve 22:00 se Kate šla podívat na děti sama. Do apartmánu vstoupila přes odemčené dveře na terase a hned si všimla, že dveře v dětském pokoji jsou opět otevřené. Než je stihla zavřít, zabouchl jí je před nosem průvan. 

V tom momentě si uvědomila, že okno i okenice v pokoji jsou otevřené. Dvojčata stále spala v posteli, ale Madeleine zmizela. Vyběhla ven v panice směrem do restaurace křičíc, že její dítě je nezvěstné: „Madeleine je pryč! Někdo ji unesl!“

Varovné signály 

Na snídani v den únosu se Madeleine svých rodičů zeptala na zvláštní otázku: „Proč jste vůbec nepřišli, když jsme s bratrem včera v noci plakali?“ Z otázky malého děvčátka si nejdříve rodiče nedělali velkou hlavu. Mohlo je vzbudit cokoliv a jednoduše si říkali o rodičovskou pozornost. 

Kromě nevinné otázky však měla Madeleine hnědou, neidentifikovatelnou skvrnu na pyžamu. Vysvětlili si to však tak, že je to jen malé dítě a děti se zašpiní všude a z čehokoliv. Po jejím zmizení však tato vzpomínka začala vrtat Kate hlavou. Probudili se děti proto, že v jejich dětském pokoji někdo byl? Byl to plánovaný únos?

Doporučeno
Šlapala jsem na ulici, abych zjistila, co zažívají prostitutky. Kvůli závislosti jsou některé ochotné jít za 75 korun bez ochrany Šlapala jsem na ulici, abych zjistila, co zažívají prostitutky. Kvůli závislosti jsou některé ochotné jít za 75 korun bez ochrany 21. července 2019 18:59

Této teorii napovídala i nešťastná poznámka na lístku, který se našel na recepci v areálu bazénu. Tam bylo napsáno, že stůl v restauraci má být každý den ve stejnou dobu rezervovaný pro rodinu McCannových a jejich přátele. Kromě toho tam bylo zmíněno, že mají mít stůl s výhledem na apartmány, protože tam spí jejich děti

I když tyto skutečnosti nejsou konkrétní důkazy, nasvědčují tomu, že potenciální únosce měl několikadenní příležitost do detailu naplánovat únos Madeleine.


 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Crime Culture (@crimeculturepodcast) on

Zásadní chyby ve vyšetřování 

Vlna kritiky se snesla i na adresu policie, protože během prvních hodin vyšetřování udělala fatální chyby. Po rychlém prohledání apartmánů a okolí restaurace byla policie přivolána recepční službou.

Jako první na místo dorazili dva policisté ve 23:10, hodinu po zavolání. Ti po krátkém pátrání zavolali kriminalisty, kteří dorazili v jednu ráno. K nim se o druhé ráno přidali dva pátrací psi, v 8 ráno se jejich počet zvýšil na čtyři. 

Ve 22:30 byl po celém resortu aktivován protokol, který určoval, jak se chovat v případě nezvěstného dítěte. Holčičku pomáhalo hledat 60 lidí, včetně personálu a ostatních hostů. Ti doufali, že Madeleine jen někde zabloudila. Dobrovolné pátrání skončilo ve 4:30 ráno, když po malém dítěti nikdo nenašel ani stopu. 

Ty největší chyby se udály právě během hodin těsně po Madeleinině zmizení. Kromě toho, že policii a kriminalistům trvalo dlouhou dobu dostavit se na místo, i způsoby vyšetřování zvedly nejedno obočí. Ani námořní ani hraniční policie nedostala žádný popis vzezření hledaného děvčátka.

Také nikoho nenapadlo prohledávat sousední apartmány, zeptat se jiných rekreantů či uzavřít cesty. Ty byly nakonec uzavřeny až v 10 ráno, což poskytlo ideální příležitost k tomu, aby pachatel odvezl holčičku za hranice. Také nebylo policií vyžádáno zhotovení fotografií odjíždějících aut. 

Ani místo činu nebylo pořádně zabezpečené a až 20 lidí se dostalo do apartmánu předtím, než byl oficiálně zapečetěn. To se stalo až v srpnu 2007, tři měsíce po zmizení. Do té doby tam měli přístup turisté, majitelé a úklidová služba. DNA, které se 1. června našlo v apartmánu, bylo tím pádem nepoužitelné ve vyšetřování. 

Mohli v tom mít prsty rodiče?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 67913 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč byli rodiče Madeleine podezřelí z její vraždy;
  • jaké jsou ostatní teorie, co se Madeleine přihodilo;
  • proč se Madeleinino jméno spojuje s pedofilním vnukem Sigmunda Freuda;
  • zda se někdy vrátilo nějaké pohřešované dítě po tolika letech zpět.
Domů
Sdílet
Diskuse