Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2019 11:59
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Matematička vyřešila náročný příklad, který trápil lidi z celého světa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zkusíš si potrápit mozek i ty, nebo se rovnou vrhneš na výsledek?

28. července uživatel Twitteru jménem Em přidal příspěvek, ve kterém ostatní vyzval, aby vyřešili příklad. Jak píše Mirror, tato menší matematická záhada potrápila mnoho lidí. Jaké číslo bys v příkladu 8÷2(2+2)=? dosadil za otazník? Někteří psali 1, další 16. Kdo měl však pravdu?

K příkladu se nakonec dostala sympatická matematička vyučující na University College London. Ta se k příkladu vyjádřila slovy, že způsob, jakým je napsán, vytváří možné nejasnosti.

Po sečtení 2+2 v závorce dostaneme číslo 4. Následně se však počítající snaží rozhodnout, zda budou postupovat stylem 8÷(2×4) = 1, nebo (8÷2)×4 = 16. „Odpověď je taková, že 1 i 16 jsou správné výsledky, záleží na tom, jak si je vyložíte. Ale zároveň není správný ani jeden z nich, protože jde o špatně napsaný příklad,“ řekla Hannah pro DailyMail. Pokud jsi tedy při počítání jako výsledek napsal 1 či 16, počítal jsi správně – a zároveň nesprávně.

Domů
Sdílet
Diskuse