Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2019 16:26
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Za jeden měsíc v Grónsku roztálo 197 miliard tun ledu

ZAJÍMAVOSTI GRÓNSKO
Uložit Uložené

Bílá pokrývka se zmenšuje alarmujícím tempem.

Určitě si pamatuješ, jak nás nedávno v celé Evropě potrápila nepříjemná vlna veder, která měla za následek hned několik historických rekordů. Teploty se v určitých regionech vyšplhaly až nad 40°C a stanovily nová místní maxima. Při takových extrémech už lidem například i 33 °C přišlo jako „ochlazení“ a nezbývalo nic jiného, než trpět.

A právě tato vlna se v posledních dnech přesunula až nad Grónsko, kde způsobuje velké tání sněhu a ledu, uvádí CBS News. Jelikož stále trvá sezóna tání, do jejího konce zbývá měsíc. Avšak čísla z posledních dnů jsou alarmující. Za červenec 2019 v Grónsku roztálo až 197 miliard tun ledu.

Grónsko sa topí. Za jeden deň zmizlo toľko ľadu, akoby ste 33-krát vyparili Zemplínsku šíravu
Grónsko sa topí. Za jeden deň zmizlo toľko ľadu, akoby ste 33-krát vyparili Zemplínsku šíravu Zdroj: Unsplash.com / Frank Busch

A co je ještě více šokující, na konci července za jeden den roztálo až 11 miliard tun ledu. A tání pokračuje dál. S hrůzou můžeme čekat na čísla a data, o kterých budeme číst například už za 5 let.

Domů
Sdílet
Diskuse