Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2019 7:00
Čas čtení 0:00
Barbara Leschingerová

10 nejlepších filmů Brada Pitta

10 nejlepších filmů Brada Pitta
FILMY A SERIÁLY BRAD PITT
Uložit Uložené

Brad Pitt bere svou práci opravdu vážně. V jeho herecké kariéře najdeme různorodé postavy a kvalitní filmové projekty.

Vzpomínáš si na naši oblíbenou rubriku top 10 filmů od daného herce? Po delší pauze se vracíme se slavnými herci, kteří na sobě makali už od mládí a přispěli do světa kinematografie nezapomenutelnými rolemi.

Nová tarantinovka Once Upon a Time in Hollywood se nezadržitelně blíží, a tak jsme se v redakci shodli na tom, že je nejvyšší čas sestavit žebříček 10 nejlepších filmů dvou nesmírně talentovaných a mnohotvárných herců, jakými jsou Brad Pitt a Leonardo DiCaprio. Bylo pro nás náročné shodnout se na jejich nejlepším filmu, ale nakonec jsme v obou případech sestavili uspokojivou desítku se zaměřením na výrazný herecký výkon.

Brad Pitt začínal s herectvím malými rolemi v seriálech a postupem času začala jeho kariéra nabírat obrátky, až se nakonec vypracoval na áčkového herce. Pokud se chceš dozvědět více o jeho cestě do Hollywoodu, klikej na náš článek zde. Nyní se již můžeme naplno vrhnout na herecké umění Brada Pitta a jeho 10 nejlepších filmů podle naší redakce.

10 najlepších filmov Brada Pitta
10 najlepších filmov Brada Pitta Zdroj: 20th Century Fox/Warner Bros./Universal Pictures/Focus Features/Fox Searchlight Pictures/Paramount Pictures
 

10. Strom života (The Tree of Life, režie: Terrence Malick, 2011) 

Při dramatu Strom života od Terrence Malicka se diváci rozdělují na ty, kteří u filmu usínají, a na ty, kteří při něm mlaskají blahem. Pomalé tempo snímku a poetická forma není prostě pro každého, ale pokud se naladíš na režisérovo pojetí tohoto skvostu, budeš nadmíru spokojen.

Přestože v hlavních rolích uvidíš takové hvězdy jako sympaťáka Brada Pitta, charismatického Seana Penna či svůdnou Jessicu Chastain, jejich herecké kreace nebudou natolik působivé, jako přírodní scenérie a záhadné metafory, které Strom života nabízí opravdu nespočet. Trojitá nominace na Oscara za rok 2012 v kategoriích nejlepšího filmu, kamery a režie byla rozhodně zasloužená.

 
9. Troja (Troy, režie: Wolfgang Petersen, 2004)

V roce 2004 přišla do kin adaptace Homérova řeckého eposu o Trojské válce. Možná si nepamatuješ, kdys tento velkofilm viděl poprvé v televizi, ale my si velmi dobře vzpomínáme, jak jsme na velkém plátně sledovali ohromující záběry a působivé souboje se zatajeným dechem.

Pittovo ztvárnění Achilla nás pořád baví a nedokážeme si představit, že by roli řeckého hrdiny nakonec nedostal. Příprava na natáčení však nebyla jednoduchá. Brad musel trénovat šest měsíců, aby se jeho tělo dostalo do požadované formy. Vysportovaný Achilles v brnění nás ohromil na začátku filmu v souboji s mohutným Boagriem, kterého porazil jedním výpadem a získal si naši pozornost až do konce.

8. Interview s upírem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, režie: Neil Jordan, 1994)

Spisovatelka Anne Rice začala psát upírskou povídku zasazenou do 18. století v New Orleans, avšak nakonec se z ní vyvinul plnohodnotný román, z něhož v 90. letech vzešlo filmové zpracování v čele s Bradem Pittem, Tomem Cruisem a mladičkou Kirsten Dunst.

Vypravěčem příběhu je majitel plantáže Louis, kterého hluboce zasáhla smrt manželky a dítěte. V těžkých chvílích za ním přichází zlověstný upír jménem Lestas s nabídkou na nesmrtelný život. Louis se chtě nechtě podvolí a přijme přeměnu na upíra, ovšem brzy zjistí, že Lestasovy praktiky se mu vůbec nezamlouvají.

Přestože na Brada doléhalo natáčení v noci, tak předvedl slušný herecký výkon. Interview s upírem nesmí chybět v žebříčku pro jeho temnou atmosféru, kostýmy a make-up. V neposlední řadě nás zaujal námět o nesmrtelnosti, moci a osamělosti upírského života.

7. Podfu(c)k (Snatch, režie: Guy Ritchie, 2000)

Guy Ritchie se letos postaral o hranou adaptaci Aladina s Willem Smithem, ale jeho snad nejznámějším režijním počinem je kriminální komedie Snatch. Ritchieho klasice z roku 2000 kraluje Brad Pitt s postavou romského boxera, ale rozhodně za ním nezaostává ani dnes už mimořádně populární Jason Statham či drsný Vinnie Jones.

Tito tři a mnozí další herci tě se svými dialogy zahrnou obrovským množstvím vynikajících hlášek. Jedinou nevýhodou filmu je snad jen velká spousta postav, ve kterých se na první zhlédnutí divák orientuje jen velmi problematicky. Můžeš to brát ale zároveň tak, že máš o důvod navíc, aby sis dal tuto šílenou jízdu ještě jednou.

 

6. Spáči (Sleepers, režie: Barry Levinson, 1996)

Příběh natočený podle románu Lorenza Carcaterra začíná v newyorské čtvrti nazvané Hell's Kitchen, kde vyrůstají čtyři kamarádi, kteří vymýšlejí různá darebáctví. Jeden zdánlivě neškodný žert vyústí do tragického konce a chlapci jsou nuceni strávit nějaký čas v nápravném zařízení pro mladistvé. 

Ve Wilkinsonově nápravném ústavu je nečeká nic dobrého, protože tam vládne sadistický dozorce Nokes, který i se svými kumpány chlapce sexuálně zneužívá, bije a psychicky týrá. Ani po letech nedokáže čtveřice kamarádů zapomenout na zvěrstva, které tam zažili, a proto se rozhodnou pro vytouženou pomstu.

Krimi drama Spáči ovlivňuje diváka tíživou atmosférou, přičemž umožňuje hercům projevit vyhrocené emoce. Brad Pitt ztvárnil dospělého Michaela, jednoho z chlapců, kteří zažili trauma v ústavu. Ve snímku Sleepers potvrdil, že není jen pěknou tváří, ale i seriózním hercem.

5. Legenda o vášni (Legends of the Fall, režie: Edward Zwick, 1994)

Příběh tě zavede na americký venkov k plukovníkovi Ludlowovi a jeho třem synům, které změní láska k jedné ženě a poznamená je válka. Návrat domů provází rodinná tragédie a bratři si začínají uvědomovat, že nic už nebude takové jako předtím.  

Nenech se odradit záběry na Brada v roli Tristana, jak cválá na koni a dlouhé vlasy mu vlají ve větru. Nejde o žádnou telenovelu, ale o kvalitní dramatický snímek, kde dominují komplikované vztahy mezi bratry s krásnou Susannah. Oceníš scény v divoké přírodě a podmanivou hudbu Jamese Hornera.

4. 12 opic (Twelve Monkeys, režie: Terry Gilliam, 1995)

Čtvrté místo jsme udělili Bradovu úžasnému ztvárnění Jeffreyho Goinese ve sci-fi thrilleru s názvem 12 opic. Hlavní postava James Cole přichází do kontaktu s Jeffreym v psychiatrickém zařízení, kam ho uvězní, protože jeho varování z budoucnosti zní jako výmysly pomatené mysli. Brad se začal připravovat na roli už dva týdny před natáčením, kdy se zavřel do hotelového pokoje a vyhýbal se lidskému kontaktu.

Režisér Terry Gilliam měl zpočátku obavy, zda Brad zvládne zahrát tak náročnou roli. Poslal ho za hlasovým koučem, aby mu pomohl s dialektem. Nemusel se vůbec strachovat, stačilo mu sebrat cigarety a dostal přesně takový herecký výkon, jaký požadoval. Za ztvárnění Jeffreyho se mu podařilo získat svůj první Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.


3. Sedm (Se7en, režie: David Fincher, 1995) 

S přibývajícími léty se Bradovi dařilo kariérně růst a postupně se mu hrnuly nabídky od známých režisérů. David Fincher ho po krimi dramatu Sedm obsadil do Klubu rváčů a zřejmě si ho oblíbil, protože s ním obnovil spolupráci na Podivuhodném případu Benjamina Buttona. 

V Se7en se detektiv Somerset a jeho nový kolega Mills vydají po stopách masového vraha, který po sobě zanechává brutální vraždy v podobě sedmi smrtelných hříchů. Kruté a promyšlené činy vraha je přivádějí k zoufalství, přičemž se snaží proniknout do jeho nemocné mysli a zastavit ho v dalších zvěrstvech.

Pokud jsi tento mrazivý thriller ještě neviděl, musíš to rychle napravit. Fincher ho zasadil do depresivního prostředí s vynikajícím hereckým obsazením, do kterého Brad zapadl zcela přirozeně. 

2. Klub rváčů (Fight Club, režie: David Fincher, 1999)

Vypravěč příběhu trpí nespavostí a navštěvuje podpůrnou skupinu pacientů s těžkými chorobami, kde potká Marlu, která stejně jako on předstírá nemoc. Když se však seznámí s Tylerem, jeho život se zcela změní. Společně založí tajný klub rváčů, který se bude řídit přísnými pravidly. 

Bez Klubu rváčů by tento žebříček ani nemohl vzniknout. Charismatický Tyler Durden patří mezi ty nejvýraznější postavy, jaké Brad Pitt v minulosti ztvárnil, a proto si zaslouží druhé místo. Oceňujeme, že Brad kvůli filmu poctivě cvičil v posilovně a spolu s Edwardem Nortonem absolvoval základní lekce některých bojových umění.


1. Hanební pancharti (Inglourious Basterds, režie: Quentin Tarantino, 2009)

Výběr prvního místa tě zřejmě nepřekvapí. Jak bychom mohli zapomenout na Pittovy humorné pokusy o italský přízvuk a neobvyklou krutou zálibu ve skalpování nácků? Tarantinovi Hanební pancharti jsou pro nás jasným vítězem nejen z hlediska příběhu, ale i pro famózní Bradovo ztvárnění nadporučíka a vůdce panchartů Aldy Raineyho. 

Možná jsi nevěděl, že skalpování německých vojáků si Brad vyzkoušel už v Legendě o vášni, ale až v panchartech se divákům vryl do paměti, zvláště když si vychutnal německého důstojníka Hanse Landu. My se už nemůžeme dočkat, co Pitt předvede po boku Leonarda DiCapria a Margot Robbie, ale jsme si jisti, že se budeme mít na co dívat. 

 

Bonus: Dannyho parťáci (Ocean's Eleven, režie: Steven Soderbergh, 2001)

Trilogii v režii Stevena Soderbergha o promyšlených loupežích Dannyho Oceana a jeho šikovného týmu bychom nezařadili mezi nejlepší Pittovy projekty, ale neodpustili bychom si, kdybychom je nezmínili alespoň prostřednictvím bonusu. Rusty Ryan v podání Brada Pitta je nezapomenutelnou figurkou, která nám vykouzlí úsměv na tváři i dnes.

Pokud se vyznáš ve všech třech filmech o partičce Dannyho Oceana, jistě sis všiml, jak Rusty často konzumuje nějaké jídlo. S tímto nápadem přišel Brad, který se rozhodl dodat filmům vtipnou stránku tím, že se během hektických dnů musí najíst a vyhledává místní fastfoody. Kromě toho Rusty oplývá velmi vytříbeným módním vkusem, zkrátka celé jedenáctce dodává ten správný šmrnc, eleganci a humor.

Domů
Sdílet
Diskuse