Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2019 13:48
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Vedení Prahy vyvěsilo duhovou vlajku. Začíná Prague Pride

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pořadatelé očekávají, že se sobotního pochodu zúčastní 30 tisíc lidí.

V Praze v pondělí začíná devátý ročník Prague Pride, který je festivalem LGBT komunity. Podpořilo jej i vedení Prahy vyvěšením duhové vlajky. Oficiální zahájení akce začne již tradičně koncertem o šesté hodině večer na Střeleckém ostrově a skončí v sobotu průvodem. Letošní Pride se bude tématicky vracet ke stonewallským nepokojům, které se odehrály 28. června 1969 a odstartoval je policejní zátah v newyorském gay baru. Šlo o zlomový moment v boji za emancipaci sexuálních menšin. 

Pražský festival je až do soboty zaplněn nejrůznějšími akcemi. Je jich více než stovka a dokonce je k dispozici i speciální program pro starší účastníky. Na pořadu dne budou talk shows, divadelní představení, předčítání, vyprávění, debaty, sportovní klání a mnoho dalšího. Poprvé v historii bude Petřínská rozhledna nasvícena v duhových barvách.

Letos se počítá s klidným průběhem akce. Magistrát zatím nemá nahlášenou žádnou protestní akci, a tak zřejmě na rozdíl od počátků festivalu v roce 2011 žádná zlá krev nepoteče. Tehdy se proti duhovému průvodu postavil i prezident Václav Klaus, který hovořil o ideologii homosexualismu. Ostrou rétoriku zvolil i jeho vicekancléř Petr Hájek, který homosexuály nazval „deviantními spoluobčany“. 

LGBTI komunita má i nadále za co bojovat. Například novlea, která by homosexuálním párům umožnila uzavírat manželství, leží ve sněmovně už více než rok. Politici její poslání do dalších čtení či zamítnutí neustále odkládají po celodenních debatách ve Sněmovně.

Domů
Sdílet
Diskuse