Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2019 7:53
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Nejbohatší muž světa přišel o 3,4 miliardy dolarů, Bill Gates i Mark Zuckerberg o více než 2 miliardy

ZAJÍMAVOSTI MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou má obrovský dopad i na nejbohatší lidi planety.

Začátek aktuálního týdne byl pro americkou burzu nejhorším v tomto roce. Obchodní válka mezi USA a Čínou měla podle HNonline dopad i na nejbohatší lidi světa, kteří dohromady přišli o více než 110 miliard dolarů. Nejvíce se to pochopitelně dotklo těch na vrchních příčkách.

Trhem pohnul zejména Donald Trump a jeho úřad, který se rozhodl uvalit dodatečná desetiprocentní cla na čínské zboží, na což tamní vláda zareagovala snížením hodnoty jüanu pod politicky citlivou úroveň sedm jüanů za 1 dolar.

Americký prezident následně obvinil Čínskou centrální banku z měnové manipulace, což se na celém světě nestalo posledních 25 let. Dvě nejsilnější ekonomiky planety tak nadále bojují a obchodní válka by mohla zajít ještě dál. Pravdou však je, že riskují obě strany.

Konflikt se již odrazil na hodnotách majetku mnoha milionářů, suverénně nejvýrazněji si to odnesli ti na vrchních příčkách. Nejbohatší muž světa, majitel Amazonu Jeff Bezos, přišel o 3,4 miliardy dolarů, zakladatelé technologických impérií – Mark Zuckerberg o 2,8 miliardy a Bill Gates o 2 miliardy amerických dolarů.

Situace se týká i nejbohatšího Evropana v žebříčku Bernarda Arnaulta. Ten přišel kvůli obchodním neshodám USA a Číny o 3,2 miliardy dolarů. Šéf módního giganta LVMH má ve svém portfoliu prestižní značky jako Christian Dior, Louis Vuitton nebo Moët & Chandon a Hennessy. Chudší alespoň o jednu miliardu jsou však i další.

Najbohatší muž sveta prišiel o 3,4 miliardy, Bill Gates aj Mark Zuckerberg o viac ako 2 miliardy
Najbohatší muž sveta prišiel o 3,4 miliardy, Bill Gates aj Mark Zuckerberg o viac ako 2 miliardy Zdroj: www.bloomberg.com
Domů
Sdílet
Diskuse