Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2019 11:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Za sezení na slavných Španělských schodech v Římě dostaneš pokutu až 10 tisíc korun. Město zavedlo nový zákaz

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Španělské schody v Římě každý den obdivují tisíce turistů.

Na známé římské památce si už nebudeš moci posedět. Španělské schody, na které navazuje náměstí Piazza di Spagna, byly veřejnosti po restauračních pracích zpřístupněny v roce 2016. Důležitost tohoto místa podtrhuje fakt, že schody patří mezi světové dědictví UNESCO, upozornila La Repubblica.


Od té doby začalo platit i pravidlo, podle kterého už na schodech nebylo možné konzumovat jídlo ani nápoje. Nařízení dávalo smysl, protože schody zůstaly v minulosti znečištěné pod nánosem žvýkaček či rozsypaného jídla, ovšem nyní se Řím rozhodl přitvrdit.

Za sedenie na slávnych rímskych schodoch dostaneš pokutu až 400 €. Mesto zaviedlo nový zákaz
Za sedenie na slávnych rímskych schodoch dostaneš pokutu až 400 €. Mesto zaviedlo nový zákaz Zdroj: Pixabay

Na Španělských schodech si už turisté nebudou moci ani posedět. Nejnovější nařízení městské policie zavedlo přísné tresty pro lidi, kteří by chtěli zákaz ignorovat, píše ČT24.


Pokud si na schody sedneš, můžeš dostat pokutu od 160 až do 400 € (4 100 až 10 300 korun), což už na své peněžence pocítíš. Některé turisty nepochybně překvapilo, když schody začala hlídat skupina městských policistů upozorňující kolemjdoucí, že sezení už není povoleno.

Nové nařízení rozpoutalo debatu o tom, zda je nutné zakazovat i sezení. Zatímco s omezením konzumace jídla na schodech většina lidí sympatizovala, jelikož takové pravidlo platí v blízkosti všech římských památek, potřebu zákazu sezení mnozí zpochybňují.

Domů
Sdílet
Diskuse