Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2019 15:21
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Vlčí rodina z Beskyd se rozrostla o sedm mláďat. Poprvé se matkou stala i rysice Lucka

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na video se podařilo zachytit početnou vlčí smečku.

Webové stránky Šelmy.cz přišly s radostnou zprávou. Vlčí smečka, která v minulém roce usadila na v Javorníkách na pomezí česko-slovenských hranic, se rozrostla o sedm mláďat„Jedná se o vůbec první potvrzené rozmnožování vlků v této oblasti od doby jejich návratu v devadesátých letech minulého století.“ uvádí tiskové sdělení.

Malá vlčata se navíc díky intenzivnímu monitoringu podařilo zachytit na video při jejich toulkách po lese. Na stránkách Správy CHKO Kysuce jsou navíc k vidění poutavé fotografické záběry z pozorování celé vlčí rodinky.

Jsme rádi, že se nám po několika desítkách let, kdy se vlci na česko–slovenském pomezí vyskytovali spíše jen přechodně, konečně podařilo potvrdit rozmnožování těchto šelem. Doufáme, že se bude vlčí rodině dobře dařit.  Její vývoj budeme spolu s dalšími spolupracovníky v terénu i nadále intenzivně sledovat,“ řekl Michal Bojda, koordinátor monitoringu velkých šelem pro Hnutí DUHA Olomouc. 

Narození mláďat v Beskydech a Javorníkách se však podařilo potvrdit i v případě rysů„Po šesté za sebou se matkou stala devítiletá rysice Draža a poprvé rysice Lucka,“ píše se v tiskové zprávě s tím, že chráněná krajinná oblast Beskydy je v tuto chvíli jediným místem v celé zemi, kde žijí všechny tři druhy velkých šelem, tedy vlci, rysi a medvědi.

Domů
Sdílet
Diskuse