Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2019 20:31
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Přechod na rostlinnou stravu může pomoci v boji proti globálnímu oteplování, hlásí OSN

GASTRO OSN VEGANSTVÍ VEGETARIÁNSTVÍ
Uložit Uložené

Veganství a vegetariánství má podle OSN pozitivní vliv v boji proti globálnímu oteplování.

Zpráva o využití půdy a změně klimatu, kterou zpracovala více než stovka odborníků pro Organizaci světových národů ukazuje, že vysoká spotřeba masa a mléčných výrobků na Západě podporuje globální oteplování. Informovala o tom britská televize BBC

Zpráva informuje, že k omezení emisí skleníkových plynů a zpomalení globálního oteplování nedojde, pokud se razantně nezmění přístup ke globálnímu využívání půdy, zemědělství a právě jídlu. Obsahuje doporučení ke snížení spotřeby masa, která na to má nemalý vliv.

Přechod na rostlinnou stravu může pomoci v boji proti změně klimatu, hlásí OSN
Přechod na rostlinnou stravu může pomoci v boji proti změně klimatu, hlásí OSN Zdroj: Caesar Oleksy / Pexels

„Neříkáme lidem, aby přestali jíst maso. Na některých místech ani nemají jinou možnost. Je však zřejmé, že na Západě jíme masa příliš mnoho,“ uvedl profesor Pete Smith, enviromentální vědec z Aberdeenské univerzity.

Zpráva požaduje rázné kroky k zastavení poškozování půdy a dezertifikace (tedy přeměny půdy na poušť či polopoušť vlivem například těžby dřeva) přispívající ke změně klimatu.

Vědci dále upozornili na zvyšující se obavy ohledně rychlého odlesňování deštných pralesů

Amazonské deštné pralesy mají pozitivní vliv na globální teplotu naší planety, i přesto ničení lesů roste – částečně kvůli politice brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který dává přednost ekonomice před ekologií.

Podle Národního ústavu pro výzkum vesmíru se odlesňování zvýšilo za předchozí rok o 88 procent. Bolsonar, který je proslulý svými kontroverzními výroky, toto číslo popřel. Sám zvažuje, že jeho země odstoupí od pařížské klimatické dohody.

Domů
Sdílet
Diskuse