Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2019 12:48
Čas čtení 7:50
Karin Filkaszova

Nejprve našli žádost o výkupné, potom mrtvé tělo 6leté dcery ve vlastním sklepě. Vražda JonBenét Ramsey je stále nevyřešená

Nejprve našli žádost o výkupné, potom mrtvé tělo 6leté dcery ve vlastním sklepě. Vražda JonBenét Ramsey je stále nevyřešená
Zdroj: Ken Kistler/Public Domain Pictures
ZAJÍMAVOSTI PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI STRAŠIDELNÉ PŘÍBĚHY
Uložit Uložené

Šestileté děvčátko zabili ve vlastním domě, ale viník se nikdy nenašel. Konspiračních teorií však existuje mnoho.

Než celé Spojené království šokoval případ zmizelé Madeleine McCann, ve Spojených státech se nehovořilo o ničem jiném, než o záhadné vraždě 6leté JonBenét Ramsey

Rodiče nejdříve ve své kuchyni našli dopis s požadavky na výkupné, což naznačovalo, že JonBenét někdo unesl. Její bezvládné tělo však bylo v ten samý den objeveno ve sklepě jejich vlastního domu. Tento zvláštní sled událostí nedával žádný smysl a dodnes je případ vraždy malého děvčátka nevyřešenou záhadou

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13

Pozornost médií a policistů okamžitě směřovala na rodiče, kteří byli od počátku hlavními podezřelými. K jejich usvědčení se však nikdy nenašel žádný hmotný důkaz a vyšetřovatelé tím pádem ztratili drahocenný čas na pátrání po pravém viníkovi. 

Od vraždy JonBenét uběhlo téměř 23 let, během kterých se objevilo spoustu spekulací o tom, co se na Vánoce v roce 1996 opravdu odehrálo. Na seznamu podezřelých se ocitlo více než 1600 lidí a dokonce se po čase k vraždě někdo i falešně přiznal.

V článku si přečteš:
  • Jak JonBenét zemřela a kde našli její tělo;
  • co všechno se stalo rodině Ramseyových na Vánoce 1996;
  • proč mohla mít soutěž krásy něco společného s její smrtí;
  • proč z vraždy podezírali její rodinu;
  • jaké chyby ve vyšetřování nastaly;
  • co bylo napsáno v žádosti o výkupné;
  • proč je případ neuzavřen, přestože se k vraždě přiznali dva lidé;
  • co stálo v dopise, kde se pedofil přiznává kamarádovi k vraždě JonBenét;
  • jaké teorie o vraždě JonBenét existují.


Královna krásy od útlého věku

JonBenét se narodila v roce 1990 a byla druhorozeným dítětem Johna a Patsy Ramseyových, kteří měli spolu v roce 1987 ještě syna Burkeho. John byl podruhé ženatý a z prvního manželství měl 3 děti, ale jedna z dcer mu zemřela při autonehodě ve věku 22 let. Tato tragická událost se stala 4 roky před smrtí jeho druhé dcery JonBenét. 

John byl podnikatelem a prezidentem společnosti, která se zabývala počítačovými systémy. Rodina Ramseyových byla proto dobře finančně zajištěna a tento fakt později sehrál roli v žádosti o výkupné v případě vraždy JonBenét.

Doporučeno
Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace 30. června 2017 20:00

Johnova druhá žena Patsy byla bývalá královna krásy a JonBenét odmalička povzbuzovala, aby i ona pokračovala v matčiných šlépějích. Už ve svých šesti letech měla JonBenét za sebou několik dětských soutěží krásy a dostávala se do povědomí místních hledačů dětských talentů.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Drop Dead Sisters! (@dropdeadsisterspodcast) on

V útlém věku bylo holčička držitelkou titulů jako Royale Miss Ameriky, Malá Miss Charlevoix a Malá Miss Colorado. Také vyhrála národní mini-miss krásy a dokonce se objevila na titulní stránce několika časopisů určených pro propagování dětských modelů. 

Aktivní účast v podobných soutěžích vedla k podezření, že její únos a následující vraždu naplánoval někdo, kdo si JonBenét takovýmto způsobem vyhlédl. Vlna kritiky se však snesla i na Patsy, které lidé vyčítali, že dceru okrádala o dětství a naservírovala ji jako oběť pro pedofily. Soutěže krásy však byly právě tím hlavním důvodem, proč vražda malého děvčátka upoutala takovou obrovskou mediální pozornost. 

Nejsmutnější Vánoce rodiny Ramseyových

Osudný den pro rodinu Ramseyových nastal večer 25. prosince 1996. Rodina strávila den na vánočním večírku u svých známých a po příchodu domů v devět večer rodiče uložili obě děti do postele. Sami šli spát krátce po nich. 

Jako první se probudila Patsy o páté ráno a když sešla po schodech dolů do suterénu, na kuchyňské lince si všimla 3 listů papíru. Na nich byla zdlouhavými větami ručně napsána žádost o výkupné.

6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou
6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou Zdroj: Wikimedia

Dopis byl adresován zejména otci Johnovi a stálo v něm, že únosci žádají 118 tisíc dolarů pro bezpečný návrat dcery. Rodině vyhrožovali, že pokud by informovali policii, JonBenét s jistotou zabijí. Pokud však splní všechny dané podmínky, holčička neutrpí žádnou újmu na zdraví a může se vrátit bezpečně domů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 68164 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kvůli čemu byl již samotný dopis podezřelý;
  • jaké nevhodné kroky udělali rodiče krátce po zmizení dcery;
  • komu se podařilo nalézt bezvládně tělo děvčátka ve sklepě;
  • proč se vyšetřování nejprve soustředilo výhradně na rodiče;
  • kdo se stihl k vraždě přiznat.
Domů
Sdílet
Diskuse