Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2019 13:55
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Billie Eilish čelí kritice kvůli prodávání merche s ukradenou anime grafikou

MÓDA
Uložit Uložené

Za vše přitom může streetwearová značka, se kterou zpěvačka spolupracuje.

Jedna z aktuálně nejsledovanějších a nejpopulárnějších zpěvaček Billie Eilish má menší problém. Momentálně totiž čelí kritice kvůli svému merchi, na kterém byla použita ukradená anime grafika od umělce jménem Makoto Kurokawa. Jde o oblečení z kolaborace Love Live! mezi zpěvačkou a streetwearovou značkou Siberia Hills. O kauze informuje portál The Daily Dot.

Jakmile společná kolekce vyšla, Billie ji na svém Instagram odpromovala a někteří fanoušci okamžitě rozpoznali, že se grafika až příliš podobá původnímu anime uměleckému dílu s názvem Nozomi Tojo. Lidé proto ihned začali zpěvačku obviňovat z plagiátorství, přičemž ona a její tým nijak nezasahovali do navrhování kolekce.

Vše měla na svědomí právě samotná značka Sibieria Hills, která se k celé věci vyjádřila a omluvila. „Hluboce se omlouváme talentovanému umělci Makoto Kurokawaovi za to, že jsme použili jeho umělecké dílo pro merch v kolaboraci s Billie Eilish. Billie a její tým o ničem nevěděli a věřili nám, že výsledný produkt dopadne skvěle,“ píše značka na Instagramu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Siberia Hills (@siberiahills),

„Byli jsme tvůrčí složkou této spolupráce. Omlouváme se také Billie a jejím fanouškům za způsobení tohoto problému. Kousky z kolekce nakonec nebudou vydány. Těm, kteří si už oblečení stihli zakoupit, budou vráceny peníze v plné výši,“ doplňuje značka v oficiálním vyjádření.

Na ukradenou grafiku upozornil mezi prvními uživatel Twitteru @nestuur. „Billie Eilish prodává merch s ukradeným uměním Nozomi. Co to má k*uva znamenat!“ Napsal na sociální síti, příspěvek si rychle získal desítky tisíc reakcí. 

Osudná kolaborace obsahovala dvě mikiny a jedno tričko s grafikou čtyř anime dívčích postav v plavkách a rozličných pózách. Pod tím se nacházel nápis Billie v japonském písmu Katakana. Některé reakce také naznačovaly, že to není poprvé, co Siberia Hills ukradlo grafiku v rámci svých kolekcí.

Domů
Sdílet
Diskuse