Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2019 23:59
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nové video z českých velkochovů ukazuje ztrápená zvířata přežívající v hrozných podmínkách

ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Konec doby klecové? K tomu nyní vyzývá iniciativa, která přinesla mrazivé záběry z českých velkochovů.

Spolek OBRAZ – Obránci zvířat dnes zveřejnil další video z českých velkochovů. Záběry zachycují krutou realitu tuzemských velkých farem, kde přežívají ztrápená zvířata, zavřená na velmi malé ploše. Tam se často ani nemohou pohnout a věnovat se svým přirozeným potřebám. 

Investigativní záběry ukazují telata strnule stojící v malých kotcích, vyčerpané prasnice, kde pod některými z nich na zemi leží hromada mrtvých mláďat, další prasata tísnící se v úzkém prostoru, ve kterém se nedá ani otočit, případně zesláblé a otrhané slepice, namačkané v malých klíckách.

„V klecích po celé EU trpí sta miliony slepic, prasat, králíků, křepelek, krav, kachen a hus. Jak je vidět na záběrech, tento globální problém se nevyhýbá ani České republice. Ve vyspělé společnosti 21. století je absolutně nepřijatelné, aby se zvířata za celý život nemohla proběhnout, otočit a prožila jej v bolestech kvůli bezohlednému byznysu,“ uvedl předseda OBRAZu Marek Voršilka.

Doporučeno
České pobočky Lidlu přestanou prodávat vejce z klecových chovů České pobočky Lidlu přestanou prodávat vejce z klecových chovů 20. června 2018 17:43

Podle autorů pochází videomateriál s telaty z farmy v Kočí a ve Fryšavě, ztýraně vypadající prasata pak natočila ve farmách v Mlékosrbech a Převýšově, záběry slepic jsou z Přeštic. Týká se to však nejen tuzemských velkofarem, ale i těch v celé Evropské unii.

Spolek OBRAZ proto momentálně vybírá podpisy pro evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, která chce prosadit zákaz klecových chovů hospodářských zvířat po celé EU. K tomu, aby se změnou zákona musela zabývat Evropská komise, je potřeba milion ověřených podpisů. 

Pod petici se podepsala i některá známá jména, například Rybičky 48, Sto zvířat, Hello Christie, TOY_BOX nebo Helena Houdová. „Klecové chovy jsou zbytečnou krutostí, která do dnešního světa nepatří. Zvířata v nich trpí, přitom to není nutné. Existují ohleduplnější způsoby chovu, než je ten klecový. Zvířatům je třeba pomáhat, proto jsme se rozhodli iniciativu podpořit,“ uvedla kapela Sto zvířat.

Uzávěrka podpisů je 11. září 2019. Připojit se může každý, komu podobné zacházení se zvířaty vadí. 

Domů
Sdílet
Diskuse