Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2019 11:11
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Během operace mu v krku uvízla zubní protéza. Lékaři si toho všimli až po 8 dnech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lékaři, kteří během chirurgického zákroku pochybili, nedokázali ještě několik dní diagnostikovat problém, který důchodci sami způsobili.

72letému seniorovi během chirurgického zákroku omylem vypadla zubní protéza a zasekla se v oblasti hlasivek. Šlo o nenáročnou operaci, kdy mu lékaři odstraňovali neškodnou bulku v břišní stěně, avšak operační tým mu před zákrokem zapomněl vyjmout zubní náhradu. O případu informuje stanice CNN.

Jelikož byl stařík celou dobu v umělém spánku, ničeho si nevšiml. Senilní muž se však po šesti dnech opět vrátil do nemocnice s tím, že se mu těžko dýchá a polyká. Dokonce si stěžoval i na krev v ústní dutině. Lékařka Harriet Cunniffe z nemocnice James Paget ve východní Anglii apeluje na chirurgy, aby před operací odstraňovali pacientům zubní protézy.

Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch
Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch Zdroj: Röntgenová snímka (BMJ Journals)

Při prvním návratu do nemocnice však lékaři stále nebyli schopni identifikovat a diagnostikovat problém, a tak seniora poslali domů s předpisem na ústní vodu, antibiotika a steroidy. Dva dny na to se však všechno ještě zhoršilo. Byl přijat do nemocnice s podezřením na aspirační pneumonii, což je závažná infekce hrudníku.

Lékařům se nakonec podařilo identifikovat neznámý půlkruhový předmět zaseknutý v krku pacienta, který mu způsobil vnitřní puchýře a zduření krku. Musel proto podstoupit další chirurgické zákroky a zůstal v nemocnici následujících 6 dní. Nakonec se mu krk úspěšně zahojil.

Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch
Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch Zdroj: Röntgenová snímka (BMJ Journals)
Domů
Sdílet
Diskuse