Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2019 13:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Země oficiálně část o malém jaderném reaktoru nezmínila.

Svět se minulý týden dozvěděl, že exploze při vývoji raketového motoru zabila v Rusku pět výzkumníků. Země zpočátku informovala, že výbuch usmrtil jen dva lidi, ale později se tento počet zvýšil na pět. Výbuch se odehrál ve vojenském středisku v přístavní oblasti města Archangelsk na pobřeží Bílého moře, upozornil časopis Time.

Ve světě se okamžitě začalo spekulovat, co mohlo explozi způsobit, protože v nedalekém městě Severodvinsk zaznamenali zvýšenou míru radiace. Tuto informaci však z internetu ruské úřady brzy odstranily.

Doporučeno
Po výbuchu v ruském vojenském středisku zemřeli dva lidé. Zvýšené záření je podle ministerstva normální Po výbuchu v ruském vojenském středisku zemřeli dva lidé. Zvýšené záření je podle ministerstva normální 8. srpna 2019 17:24

Radiace přesto neměla představovat žádné zdravotní riziko, avšak místní obyvatelé prý stihli v následujících dnech vykoupit většinu zásob jodových tablet, které se užívají zejména kvůli preventivním účinkům proti radiaci.

I když Rusko nechtělo přiznat, co výbuch ve vojenském středisko způsobilo, vědecký ředitel tamního institutu Vjačeslav Solovjev pro místní televizi řekl, že výzkumníci pracovali na malém jaderném reaktoru. Zatímco ruské ministerstvo obrany přiznalo nehodu při vývoji raketového motoru, část o malém jaderném reaktoru jako součásti motoru zamlčelo.


V médiích hovořili o tom, zda výbuch nezpůsobil vývoj nové generace střely SSC-X-9 Skyfall alias Burevestnik, kterou Rusové představili loni prostřednictvím animovaného videa o jejích schopnostech.

Domů
Sdílet
Diskuse