Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2019 8:38
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Rusko potvrdilo šestnáctinásobně vyšší radiaci, podle expertů testuje raketu na jaderný pohon

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Raketa je navržena tak, aby měla neomezený dolet a neomezenou schopnost manévrování.

Ruská služba pro sledování životního prostředí a hydrometeorologie podle BBC potvrdila, že po explozi ve vojenském raketovém testovacím středisku mohla radiace v rádiusu 30 kilometrů zaznamenat až šestnáctinásobně vyšší hodnoty nad normálem. Rosgidromet naměřil hodnoty gama záření ve městě Severodvinsk krátce po události.

Ruské úřady už potvrdily, že pracovníci měli na starosti testování izotopového zdroje energie. Ministerstvo obrany sice původně tvrdilo, že výbuch si vyžádal dvě úmrtí a šest zranění, ale Státní společnost pro atomovou energii upřesnila, že ve skutečnosti přišlo o život 5 lidí.

Incident rozběhl spekulace expertů o tom, zda se Rusko pokusilo o testování rakety na jaderný pohon s označením 9M730 Burevestnik. O té se ví, že je navržena tak, aby měla neomezený dolet a neomezenou schopnost manévrování, informuje BBC.

Doporučeno
V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí 13. srpna 2019 13:17
Domů
Sdílet
Diskuse