Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2019 12:58
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Vědci objevili plasty už i v Arktidě. Malé částice padají z oblohy společně se sněhem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V jednom litru sněhu se jim podařilo najít až 10 000 částic mikroplastu.

S hrozbou stále většího počtu plastů na Zemi, které se rozkládají stovky let, ale ještě předtím mnohokrát skončí jako smrtící předměty pro hromadu živočichů, jsi pravděpodobně seznámen. Vědci ale nyní objevili mikroskopické částice plastů už i v Arktidě.

Informuje o tom stanice BBC. Podle všeho mikročástice padají přímo z oblohy společně se sněhovými vločkami. Vědci byli překvapeni, když zjistili, jak velký počet se nachází také na takových místech Země, kam lidská noha až tak často nevkročí.

Více než 10 000 částic mikroplastu na jeden litr sněhu se specialistům podařilo nalézt v některých místech kolem severního pólu Země. Taktéž na místě našli i vlákna a částice z gumy. Znamená to, že i na těchto místech lidé a živočichové pravděpodobně vdechují mikroplasty ze vzduchu. Není však zcela jasné, jaký dopad to má na zdraví jedinců.

Šlo o tým německo-švýcarských vědců, kteří navštívili jedny z nejzachovalejších oblastí na světě. Studii následně publikovali v časopise Science Advances. V ní uvádějí, že odebírají vzorky ze sněhu ze Špicberků a převezli je do laboratoře v německém Institutu Alfreda Wegenera v Bremerhavenu.

V laboratoři nakonec objevili mnohem více kontaminujících částic, než primárně očekávali. Mnohé byly tak miniaturní, že bylo velmi náročně identifikovat, odkud pocházejí. Většina z nich však sestávala z přírodních materiálů jako rostlinná celulóza či živočišná kožešina. Nacházely se tam také částice z plastu spolu s úlomky gumových pneumatik, laků, barev či případně syntetických vláken.

Domů
Sdílet
Diskuse