Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2019 10:24
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Za 1 415 000 Kč přeměnili chatu ze 70. let na dokonalý úkryt před okolním světem

Za 1 415 000 Kč přeměnili chatu ze 70. let na dokonalý úkryt před okolním světem
Zdroj: Miro Pochyba
KULTURA
Uložit Uložené

Romantická kulisa na popředí, respektive pozadí lesa, která pozoruje, vidí a vnímá, nekonkuruje mu, pouze umožňuje jeho časově neomezené sledování.

Časy, kdy téměř každá rodina vlastnila víkendové útočiště v podobě chaty jsou stále blíže svému návratu. Dnes si představíme dílo zpod rukou architektů z Y100 Ateliér nacházející se na Donovalech, které si zamiluješ. 

Původní stavba ze 70. let minulého století nepotřebovala změnu objemu a výzvou pro tvůrce tak byla integrace komfortu na poměrně malém půdorysu na okraji lesa. „Chata v lese“ si i přes rekonstrukci zachovala všechny nosné prvky, a to včetně krokví, střešních krytin nebo vazných trámů. 

Nejvýraznější novinkou se stala hliníková fasáda s kontrastními dveřmi a terasa, na níž se vyjímá modřín v plné kráse. Velké prosklené plochy poskytují majitelům dostatek světla a s tím spojeného tepla, což je výhodou zejména v průběhu zimních měsíců.

V rámci interiéru hrají hlavní prim OSB desky využité na několik způsobů, kterými se klidně můžeš inspirovat ve vlastní domácnosti. V podkrovní části došlo během zmíněné rekonstrukce k odstranění ložnice za účelem odkrytí výhledu ze společenské místnosti a nově vzniklého loftu. Současnost daného projektu podtrhuje například i využití podlahového topení Laminotherm. 

Lepší představu o netypické chatě, která naplno využila svou druhou šanci si už teď můžeš udělat pomocí galerie snímků.

Autoři: Ing. arch. Jana Štofan Styková & Ing. Pavol ŠtofanY100 Ateliér 

Adresa: Donovaly (Slovenská republika

Plocha pozemku: 426 metrů čtverečních

Zastavěná plocha: 53,6 metrů čtverečních

Podlažní plocha: 63,5 metrů čtverečních

Investiční náklad: 55 000 € (v přepočtu zhruba 1 415 000 Kč)

Zpět
Sdílet
Diskuse