Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2019 18:57
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Na hranicích Ruska s Norskem naměřili mírně zvýšený výskyt radioaktivního jódu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Souvisejí aktuálně naměřené výsledky s havárií v Rusku?

Před pár dny jsme tě informovali, že při výbuchu v oblasti ruského města Archangelsk explodoval i malý jaderný reaktor. Podle Cfox na tuto událost pozoruhodným způsobem navazují informace od Norského úřadu pro radiaci a jadernou bezpečnost (DSA).

V nich se hovoří o naměření mírně zvýšených hodnot radioaktivního jódu v blízkosti hranic s Ruskem. Měření probíhalo mezi 9. až 12. srpnem, přičemž k explozi došlo 8. srpna.

Doporučeno
V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí 13. srpna 2019 13:17

Stanice, která přišla s novými hodnotami, je od místa výbuchu vzdálena zhruba 670 kilometrů. Jak však DSA upozorňuje, zvýšený výskyt radioaktivního jódu nemusí mít přímý vztah s výbuchem v Rusku. Podobně zvýšený výskyt má být v rámci stanice zaznamenáván zhruba šestkrát za rok.

Zdroj nejnovějšího měření radiace je proto nejistý. Výbuch raketového motoru z 8. srpna měl zabít dvojici lidí, ale později byl počet obětí navýšen na pět. Obyvatelé z oblasti mezitím stihli vykoupit velkou část jodových tablet, které se užívají při potenciálním riziku zvýšené radiace.

Domů
Sdílet
Diskuse