Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2019 9:01
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Donald Trump chce údajně koupit Grónsko, internet si z něj utahuje

ZAJÍMAVOSTI GRÓNSKO
Uložit Uložené

Americký prezident podle zdrojů ze svého okolí vyjádřil zájem odkoupit největší ostrov na světě, který je autonomním územím Dánska.

Donald Trump má údajně zájem koupit největší ostrov na světě. Informaci přinesl Wall Street Journal, který tvrdí, že americký prezident si o svých plánech zmocnit se Grónska povídal s nejbližšími spolupracovníky a rádci. Nespecifikoval, zda to myslí opravdu vážně, v jakém časovém horizontu a nakolik by se chtěl o dánské území ucházet. 

Jeho rádci měli údajně zjistit, zda je vůbec možné po právní stránce, aby se Grónsko připojilo ke Spojeným státům americkým. Pokud by měl následně nákup geopolitický a ekonomický význam, na průzkum by navázaly i činy. 

Podle Wall Street Journal se už v minulosti ucházel o koupi Grónska prezident Harry S. Truman. V té době nabídl 100 milionů dolarů a Dánové prodej odmítli. 

Světový internet na tuto informaci pochopitelně opět reaguje s humorem. Někteří tvrdí, že na území chce postavit obrovskou Trump Tower, jiní, že vlastně ani neví, co si kupuje a dokonce vznikla i sbírka „Pořiďme Grónsko dříve než Donald Trump,“ kde je cílovou částkou jedna miliarda dolarů. Zatím není jasné, zda Dánsko vůbec uvažuje o prodeji autonomního teritoria komukoliv.

Domů
Sdílet
Diskuse