Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2019 9:42
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Solární silnice budoucnosti selhala na plné čáře. Zničila se kvůli autům i počasí

TECH
Uložit Uložené

Ambiciózní projekt nevyšel.

Ještě v roce 2016 jsme tě informovali o otevření solární silnice ve francouzské Normandii. Lidé podporující ekologická řešení vítali tento projekt s otevřenou náručí. Tehdy se už i psalo, že solární panely by mohly pokrýt i tamní dálnice. Avšak v roce 2016 jsme také dodali, že jejich přínos se vyhodnotí až po určitém časovém období. Uběhlo několik let a můžeme bilancovat. Podle portálu Sciencealert.com však není prostor na pozitivní závěry.

Silnice je poškozená, popraskaná a špinavá. Snaha o využití obnovitelných zdrojů energie selhala. Panelům uškodily gumy vozidel a ke zhoršení kondice přispěly i bouře a další výkyvy počasí. 5 milionů eur drahý projekt se tak nakonec může označit za neúspěšný.

Takto vypadala silnice ještě na začátku životnosti

Embed from Getty Images

Ačkoli její tvůrci zpočátku prohlašovali, že by měla vydržet hmotnost projíždějících aut, pravděpodobně nepočítali s traktory a další těžkou technikou. Velkým nepřítelem se ukázalo být i spadané listí ze stromů. Když pokrylo a přilepilo se na panely, ty přestaly produkovat energii. A třešnička na závěr? Region, kde silnici vybudovali, tedy Normandie, má spíše během roku anglické počasí a ne příliš mnoho slunečního svitu.

Domů
Sdílet
Diskuse