Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2019 15:28
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Signál v pražském metru bude už od příštího roku. Pokryto má být celé širší centrum

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Metro dostane pokrytí mobilním signálem již brzy.

Modernizace pražského metra se dostává do další fáze. Již na začátku příštího roku by měl stanice a tunely v širším centru metropole pokrýt mobilní signál. Informuje o tom Aktualne.cz

Po této fázi by měl dopravní podnik ve spolupráci s operátory pokrýt i zbylé stanice metra do roku 2021, ovšem jen pokud dojde k urychlení prací. V opačném případě si místní počkají o rok déle.

Doporučeno
Metro D nejspíš pojede přes Žižkov do Vysočan. Co všechno víme o nové trase a jak bude vypadat? Metro D nejspíš pojede přes Žižkov do Vysočan. Co všechno víme o nové trase a jak bude vypadat? 23. května 2018 19:24

Čeká se na závazek operátorů 

Tunely metra jsou v současnosti pokryté jen mezi nejnovějšími stanicemi metra A (od Bořislavky k Nemocnici Motol) a na lince C (mezi Muzeem a Roztyly). Ostatní stanice metra jsou stále pokryty jen pro telefonické spojení, datové služby podporují pouze síť EDGE, popřípadě nefungují vůbec. V metru nefunguje ani samotný signál. 

„Už na podzim by měl být na lince C signál i v opačném směru – mezi Muzeem a Nádražím Holešovice. Zhruba v lednu by měl být signál i na lince B mezi Palmovkou a Smíchovským nádražím a také na lince A mezi Dejvickou a Náměstím Míru. Takže začátkem roku by měly být pokryty stanice a tunely v širším centru města," uvedl pro Aktuálně.cz generální ředitel DPP Petr Witowski.

Signál v pražském metru bude už od příštího roku. Pokryto má být celé širší centrum
Zdroj: Silviu-Costin/Pexels

Stále prý čeká na závazek operátorů, kteří by mohli práce ukončit o rok dříve. Stavbu sítě angažují oni a bude je stát půl miliardy korun. Je náročná, protože ji mohou dělníci vykonávat pouze v noci, kdy je metro vypnuté

Dvacet let trvající neshody

O pokrytí metra signálem se hovoří již od začátku rozšíření mobilních služeb v České republice, tedy asi od roku 2000. Tehdejší operátor EuroTel dokonce uspořádal po pokrytí tunelu mezi I.P. Pavlova a Muzeem speciální akci „z metra se telefonuje zdarma“.

Sen o rozšiřování sítě se však ani po 19 letech stále nenaplnil ve svém úplném rozsahu – hlavně kvůli dlouhodobým neshodám mezi českými operátory a dopravním podnikem. 

Domů
Sdílet
Diskuse