Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2019 16:33
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

12letému chlapci se podařilo objevit vzácný mamutí zub. Může být starý i několik milionů let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mamutí zub má nevyčíslitelnou hodnotu.

Teprve 12letý Jackson Hepner na dovolenou s rodinou v Millersburg v americkém státě Ohio pravděpodobně nikdy nezapomene. Když si totiž hrál v zátoce, podařilo se mu nalézt zvláštní předmět vyčuhující z bahna.

Ani po jeho vytažení ho chlapec stále nedokázal identifikovat. Poté, co se i s rodiči a majitelem hotelu dozvěděli, že jde o starý mamutí zub, byli v šoku. O případu informuje portál CNN.

Společně s otcem a strýcem, který se zajímají o biologii a historii, okamžitě na internetu pátrali po tom, co může vzácná fosilie představovat. Za chvíli se jim podařilo zjistit, že jde o mamutí zub s nevyčíslitelnou hodnotou, který může být starý i několik milionů let.

 

„Jackson byl neskutečně nadšený ze svého objevu. Když jsme viděli, jak se raduje, chtěli jsme o tom zjistit víc,“ tvrdí jeho otec, který se spojil i s několika odborníky, aby se dozvěděl, o co vlastně jde. Při identifikaci fosílie jim pomáhal i profesor Nick Kardulias z archeologické fakulty na Univerzitě ve Woosteru.

Nález měřil téměř 18 cm a profesor Kardulias potvrdil, že skutečně jde o mamutí zub. V této oblasti byly navíc již v minulosti nalezeny fosílie nejen mamutů, ale také mastodonta. Ti údajně vyhynuli před přibližně 10 tisíci lety, ale na území žili i několik miliónů let dozadu. Šlo o mamuty, kteří se pásli a jedli trávu, což znamená, že jejich zuby byly poměrně hladké.

Domů
Sdílet
Diskuse