Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2019 20:52
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Po výbuchu v Rusku byli do nemocnice převezeni radioaktivní pacienti. Lékaři prý nebyli předem varováni

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Opakuje se scénář z roku 1986 v případě černobylské havárie?

Jen před pár dny jsme tě informovali o tom, že ve vojenském středisku v přístavní oblasti města Archangelsk na pobřeží Bílého moře explodoval malý jaderný reaktor. V ruské oblasti po výbuchu navíc naměřili až 20násobně vyšší radiaci. Ministerstvo obrany tehdy zdůraznilo, že zvýšená míra záření je normální.

Doporučeno
V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí 13. srpna 2019 13:17

Jak však informuje The Moscow Times, po výbuchu byly do blízké nemocnice převezeni tři těžce zranění muži, kteří byli nazí a zabalení do průsvitných plastových povlaků. Jedinou informací, kterou v té době lékaři disponovali, bylo to, že došlo k výbuchu ve vojenské centrále.

Zdravotní stav pacientů však u ordinujících způsobil podezření, že nejde jen o vnější poranění, ale že za tím bude i radiace. „Nikdo nás předem nevaroval. Ani ředitel nemocnice, ani úředníci ministerstva zdravotnictví či guvernér Igor Orlov nás neseznámili s tím, že pacienti jsou radioaktivní,“ uvedl pro The Moscow Times jeden z lékařů kliniky.

Ačkoli pracovníci Regionální klinické nemocnice v Archangelsku měli podezření, že jsou pacienti radioaktivní, nikdo jim neřekl, aby se chránili. Na následky daného výbuchu mělo zemřít až 5 lidí a mnoho dalších utrpělo zranění. Ruské úřady se však snaží podrobnosti ohledně exploze držet v tajnosti, a tak dosud nelze stoprocentně prohlásit, co všechno vlastně výbuch způsobil.

Domů
Sdílet
Diskuse