Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2019 12:45
Čas čtení 0:00
Barbara Leschingerová

10 nejlepších filmů Leonarda DiCapria

10 nejlepších filmů Leonarda DiCapria
FILMY A SERIÁLY LEONARDO DICAPRIO
Uložit Uložené

Herecký chameleón Leonardo DiCaprio se již v mládí prokázal jako velký talent. Vybrali jsme desítku těch nejlepších filmů, které si nesmíš nechat ujít.

V naší oblíbené rubrice top 10 filmů od herce pokračujeme mimořádně talentovaným Leonardem DiCapriem, který se tvrdou prací a neskutečným vnímáním jednotlivých charakterů propracoval mezi esa Hollywoodu. Možná jsi nevěděl, že v 11 letech Lea odmítl castingových agent, ale chlapce z LA to neodradilo v plnění snu. Dnes se o něj perou mnozí režiséři a my se nemůžeme dočkat, co si pro nás přichystá v nadcházejících projektech.

Viděl jsi už novou tarantinovku Once Upon a Time in Hollywood? My jsme z ní nadšení, a proto jsme se rozhodli vyzvednout Leovo řemeslo a sestavili jsme 10 nejlepších filmů podle redakce Filmkultu. Musím říci, že nám finalizování pořadí do úspěšného konce trvalo dlouho, ale nakonec jsme ho sestavili s přihlédnutím na výrazný herecký výkon.

Přestože máme rádi řadu Leových filmů, nedokázali jsme do žebříčku vsunout snímky jako Inception či Blood Diamond. Nehledej mezi nimi ani Once Upon a Time in Hollywood, protože by to nebylo fér vůči Pittovi a film ještě neviděli všichni členové v redakci. Pojď si s námi tedy připomenout DiCapriovy nejlepší filmy a nezapomenutelná herecká představení.

10 najlepších filmov Leonarda DiCapria
10 najlepších filmov Leonarda DiCapria Zdroj: Paramount Pictures/20th Century Fox/MGM Studios/Jaap Buitendijk/Warner Bros./The Weinstein Company


10. Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can, režie: Steven Spielberg, 2002)

V období vzniku Spielbergova životopisném snímku Catch Me If You Can měl Leo za sebou úspěch s Titanicem a zahrál si s Meryl Streep (Marvinův pokoj) či Danielem Day-Lewisem (Gangy v New Yorku). Svůj herecký talent dále prokázal jako mladý Frank Abagnale Jr., který se pomocí falšování šeků a dokladů vydával za letce, právníka a dětského lékaře,než ho po letech nechytla FBI.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti 11. března 2024 15:42

DiCaprio přistupuje k přípravě na natáčení zodpovědně, o čemž svědčí i fakt, že se se skutečným Frankem několikrát setkal a nahrával si ho na magnetofon. Potřeboval zjistit, proč mu lidé kolem něj důvěřovali a čím je dokázal přesvědčit. Krimi drama Chyť mě nemůže v našem žebříčku chybět, protože se zde Leovi podařilo zazářit po boku Toma Hankse a pokračovat v zaběhnutém tempu talentovaného herce.

 

9. Titanic (režie: James Cameron, 1997)

O roli Jacka Dawsona, osudovou lásku Rose Dewitt Bukater, se ucházelo několik herců. Matthew McConaughey měl za sebou čtení scénáře s Kate Winslet, ale po něm přišel Leo a upoutal na sebe pozornost ženského publika. James Cameron se nestačil divit tomu, jak se všechny ženy z budovy nahrnuly na jeho setkání a tím ho přesvědčily, že Leo bude lepším Jackem než Matthew.

Pro Lea a Kate následovalo náročné natáčení velkofilmu o slavném parníku, který se v roce 1912 potopil do hlubin Atlantiku. Příběh o osudovém setkání chudého mladíka Jacka a bohaté slečny Rose je sice vymyšlený, ale i tak dokázal chytit za srdce mnoho diváků.

Díky úžasné chemii filmového páru, vyostřeným emocím a tragickému konci osudové lásky se budeš dívat na mistrovské dílo s 11 Oscary na kontě, kterému nechybí napětí, krásné kostýmy, skvělý český dabing, podmanivá Kate Winslet ani šarmantní Leonardo DiCaprio.

 

8. Letec (The Aviator, režie: Martin Scorsese, 2004)

Vynikající biografické drama od Martina Scorseseho, v němž Leonardo DiCaprio předvedl bez debaty jeden ze svých nejlepších výkonů. Příběh leteckého průkopníka, filmového režiséra a magnáta Howarda Hughese byl scenáristicky bezchybný, herecky geniální (kromě DiCapria se zaskvěli i Alan Alda, Ian Holm, Cate Blanchett či Kate Beckinsale) a také pořádně emocionální. Ani přes téměř tříhodinovou stopáž nenudí a neustále dokáže překvapovat. Z 11 oscarových nominací získal Letec celkově 5 sošek.

7. Nouzový východ (Revolutionary Road, režie: Sam Mendes, 2008)

Fanoušci Titanicu si velmi přáli, aby se spolupráce DiCapria a Winslet zopakovala i v nějakém dalším filmu. Dočkali jsme se v roce 2008, kdy jsme si mohli vychutnat tuto dvojici v dramatu Nouzový východ v režii Sama Mendese. Tentokrát ztvárnili manžele April a Franka Wheelerovi, kteří žijí zdánlivě ukázkový život střední vrstvy na americkém předměstí 50. let, avšak jejich manželství po letech postihne krize. Navzdory jejich snaze vyřešit vážné vztahové problémy se domácnost pomalu rozpadá.

Doporučeno
DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can 19. března 2023 11:00

Emocemi nabitý snímek tě přinutí prožívat s nimi každou hádku či změnu ve vztahu. Není pochyb o tom, že se vzájemná důvěra Kate a Lea díky jejich dlouholetému přátelství přetavila i do práce a vznikla tak harmonie hereckých výkonů a bezprostřední divadlo, které stojí za to pozorovat.

6. Nespoutaný Django (Django Unchained, režie: Quentin Tarantino, 2012)

Ještě před Once Upon a Time in Hollywood se Leo ukázal ve westernu Nespoutaný Django, kde nás ohromil strhujícím monologem plantážníka a majitele otroků Calvina Candieho. Otrok Django a jeho společník na cestách doktor Schultz přicházejí na jeho pozemek, aby našli Djangovu manželku Broomhildu.

Mimochodem, během natáčení scény při večeři se Leo tak rozohnil, že si nešťastnou náhodou zranil ruku tím, že jí bouchl o stůl a rozbil skleněný pohár. DiCaprio se dostal za hranice herectví, protože přes zranění bez mrknutí oka dále pokračoval v natáčení.

Jeho odhodlání dokončit scénu i s pracovním úrazem si mimořádně ceníme. Po Djangovi pochopíš, že nesklouzl jen do pozitivních charakterů, ale dokázal přesvědčivě zahrát i zápornou vedlejší postavu, která mu zajistila nominaci na Zlatý glóbus.


5. Skrytá identita (The Departed, režie: Martin Scorsese, 2006)

Kolaborace mezi Leem a Martinem Scorsesem ještě nikdy nebyly označovány jinými přívlastky než brilantní, ohromující či geniální. Každý z těchto parametrů splňuje i gangsterka z prostředí bostonského podsvětí Skrytá identita. Scorsese v ní prověřuje herecká maxima takových velikánů, jakými jsou Jack Nicholson, Martin Sheen, Alec Baldwin, Matt Damon, Mark Wahlberg či Leonardo DiCaprio.

Doporučeno
Dětství v prostředí plném drog, násilí i prostituce. Toto jsou celebrity, které vyrůstaly v chudobě Dětství v prostředí plném drog, násilí i prostituce. Toto jsou celebrity, které vyrůstaly v chudobě 27. září 2022 11:00

Právě poslední jmenovaný ve filmu předvádí, jak moc dokáže ohýbat svůj charakter. DiCaprio tu ztvárňuje policistu, který se infiltruje do mafie, zatímco jeho protějšek Matt Damon jako jeden z členů podsvětí vyfasuje policejní uniformu s odznakem. Hra „kdo z koho“ může začít.

Jen zmíním, že film je remakem hongkongského akčňáku Volavka (2002) a Scorsese se za Skrytou identitu mohl poprvé radovat ze zisku zlaté sošky za nejlepší film i režii. Minimálně jednu z nich by nezískal, nebýt fantastického ansámblu herců v čele s Leem DiCapriem. Na jejich další spolupráci se už velmi těšíme.

 

4. Prokletý ostrov (Shutter Island, režie: Martin Scorsese, 2010)

DiCapria považujeme za vynikajícího herce, který si nevybírá jednoduché role. Má rád komplikované postavy a jeho kariéra se skládá z rozmanité filmové nabídky. Natáčení Prokletého ostrova mu dávalo zabrat zejména po psychické stránce, protože detektiv Teddy Daniels se mu dostal pod kůži.

Teddy se vypravil na ostrov spolu s kolegou do místní nemocnice pro duševně nemocné zločince, aby vyšetřili zmizení vražedkyně Rachel Soland. Pacientka unikla ze zařízení přesto, že byla v střežené cele. Daniels se pouští do řešení této záhady a postupně proniká do tajemství nemocnice.

Absolutně se nedivíme tomu, že Scorsese opakovaně obsazuje Lea do svých filmů a nepřekvapuje nás ani to, že DiCaprio podepisuje další spolupráce s oscarovým režisérem. Co snímek, to úžasné herecké představení, zajímavé zpracování příběhu a pestré filmové obsazení. Shutter Island tě jen utvrdí v režisérově talentu vytvořit z knižní předlohy kvalitní film a spolu s Leem v hlavní roli tě vtáhne do mysteriózního děje tajemného ostrova.



3. Revenant Zmrtvýchvstání (The Revenant, režie: Alejandro González Iñárritu, 2015)

Leo DiCaprio podstoupil fyzicky náročné natáčení v mrazivém prostředí Argentiny a Kanady, aby ztvárnil lovce Hugha Glasse, který zázrakem přežije útok medvěda. Když zjistí, že člen loveckého týmu zabil jeho syna, putuje divokou přírodou a využívá své schopnosti přežití, aby se pomstil.

Doporučeno
Věděl jsem, že Margot Robbie má před sebou skvělou kariéru, řekl o talentované herečce Leonardo DiCaprio Věděl jsem, že Margot Robbie má před sebou skvělou kariéru, řekl o talentované herečce Leonardo DiCaprio 5. srpna 2019 13:16

Nepřestává nás udivovat, jak se Leo pouští do výzev a práce v extrémních podmínkách. Kvůli Revenantovi konzumoval syrová játra, nosil promočený či zmrzlý medvědí kožich a ponořil se do ledové řeky (více o natáčení se dozvíš zde). Každý den bojoval s tím, aby neskončil s podchlazením, avšak chřipce se párkrát nevyhnul.

Neumíme si představit, že by DiCaprio za Revenanta nakonec nezískal sošku Oscara, protože kvůli němu riskoval své zdraví a psychiku. Po zhlédnutí filmu jsme nepochybovali o tom, že k projektu přistupoval s respektem, láskou k přírodě a k herectví. Z našeho žebříčku si odnáší úctyhodné třetí místo.



2. Co žere Gilberta Grapea (Whats Eating Gilbert Grape, režie: Lasse Hallström, 1993)

Jedna z prvních vážnějších rolí pro Leonarda DiCapria a hned z toho byla nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Režisér Lasse Hallström nám ve filmu vyprávěl dospívání mladého Gilberta (Johnny Depp), který zažívá problémy s první láskou k dívce Becky (Juliette Lewis) a s péčí o svého mentálně handicapovaného bratra Arnieho (Leonardo DiCaprio).

Snímek oplývá zejména skvělou atmosférou zapadlého amerického městečka, suverénní režií a výbornými herci. Silný a velmi lidský film, který se v našem žebříčku zaslouženě propracoval až na druhé místo.

 

1. Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, režie: Martin Scorsese, 2013)

Po dlouhém zvažování máme jasného vítěze žebříčku a tím není nikdo jiný než milionář Jordan Belfort v podání famózního Leonarda DiCapria. Tříhodinové biografické drama natočené podle Belfordova románu nás nesmírně bavilo, ať už po komediální nebo dramatické stránce. Příběh ti odhalí život burzovního makléře, který se s pár dolary v kapse vypracoval na jedno z nejslavnějších jmen ve světě financí.

Nezapomenutelné momenty a skvělé humorné dialogy tě provázejí celým filmem a ty rázem zjistíš, že ses ani nestihl nudit. Leo podal fenomenální výkon, za který by si zasloužil Oscara (sošku získal McConaughey za Dallas Buyers Club), ale Akademie se nakonec rozhodla, že z pěti nominací Vlkovi z Wall Street neudělí ani jednu sošku. To však snímku neubírá na kvalitě, a proto ti nic nebrání v tom, aby sis Vlka zamiloval stejně jako my.

Domů
Sdílet
Diskuse