Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. srpna 2019 16:20
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

REFRESHER dívka Sharlota: Za post na Instagram si v tuto chvíli vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem

REFRESHER dívka Sharlota: Za post na Instagram si v tuto chvíli vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem
Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba
REFRESHER
Uložit Uložené

U šálku kávy jsme si popovídali s královnou českého rapu.

Raperka, zpěvačka, ale i moderátorka Sharlota je v mnoha věcech unikátem. Už několik let suverénně kraluje ženskému rapu v Česku a zatím to nevypadá, že by se rodila její konkurence.  Na Instagramu ji sleduje 321 tisíc lidí a patří tak mezi nejpopulárnější Čechy na této sociální síti. V poslední době experimentuje s televizní tvorbou, a jak nám prozradila v rozhovoru, od hudby si dává menší pauzu. 

Sešli jsme se s ní v kulturním centru Pragovka, kde ochotně zapózovala našemu fotografovi Filipu Porebovi a otevřeně si s námi popovídala o tom, jak se vyrovnává se svojí slávou, jak pohlíží na ženský rap, o svých extravagantních outfitech, ale i o tom, kolik dostává za jeden sponzorovaný příspěvek na Instagramu.

REFRESHER dívka Sharlota
REFRESHER dívka Sharlota Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Jak se vyrovnáváš se slávou?

Těžko říct, sláva je relativní pojem.

Sláva je 321 tisíc followers.

Na naše české poměry to jsou docela velká čísla, ale jsem ráda, že jsem si to všechno vybudovala postupně. Skrze všechny projekty, skrze všechen hejt. Jsou dny, kdy mě to mega sere, ale jen kvůli lidem. Chci mít i svůj klid. Ale neřekla bych, že by mě sláva jako taková srala. Proč by mě srala, když dělám věci tak, aby mě lidi znali. Chci jim něco sdělit. 

Doporučeno
REFRESHER dívka Léna Brauner: Malovala jsem i svojí krví, zlaté zuby jsem chtěla už před deseti lety REFRESHER dívka Léna Brauner: Malovala jsem i svojí krví, zlaté zuby jsem chtěla už před deseti lety 15. května 2019 20:52

A děláš věci, aby tě lidi znali? Proč ses rozhodla dělat hudbu?

Protože si myslím, že moje myšlenky a názory můžou ostatním lidem v životě pomoct. A to je pro mě důležitý. Nejdřív jsem chtěla představit sama sebe, bavilo mě, když to lidi viděli a reagovali na to. Postupem často z mého vlastního seberozvoje vykrystalizovalo, že mě naplňuje lidi potkávat a zlepšovat jim náladu. Třeba jen tím, že někde jsem. A je vlastně jedno, jestli budu dělat hudbu nebo točit filmy.

Pro mě je důležitý, aby se lidi kolem mě cítili dobře. Jsem taková bytůstka, takovej skřítek, co tady existuje a snaží se předávat svoje zkušenosti nebo zážitky lidem a pomáhat jim v období, kdy jim není úplně nejlíp. Protože když mi není nejlépe, tak mi lidi taky vrací energii a pomáhají mi. Ten kruh se musí neustále točit. 

Nevadí ti, když tě lidé poznávají na ulici a chtějí s tebou fotku?

To je strašně individuální záležitost. Nejsem člověk, kterej by dokázal odmítnout slušné lidi. Ale když se někdo chová tak, že ti to není příjemný, tak nereaguješ pozitivně. 

REFRESHER dívka Sharlota
REFRESHER dívka Sharlota Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Máš nějakou negativní zkušenost s fanouškem?

Lidi si hodně dovolí, když jsem sama. Jsou třeba nějaký skupinky, co na mě řvou sprostě, nebo něco hnusnýho. Já jim to odpouštím, ještě nejsou tak vyspělí, aby byli spokojení sami se sebou a tím pádem mají potřebu řešit tyhle věci. Ale jednou mě jeden týpek pronásledoval až k bytu, to bylo fakt divný.

Co se týče hejtu, tak zjišťuju, že až teprve teď mi přestává vadit, že mě někteří nemají rádi. Dřív jsem s tím strašně bojovala, chtěla jsem, aby se mnou všichni byli v pohodě za každou cenu. Teď už dávám energii jen do lidí, kteří vím, že mě mají rádi jaká jsem a na tohle se snažím srát. I když je to těžký. Mám dny, kdy to zvládám líp, někdy hůř. Teď budu vydávat svojí věc, která se jmenuje Lásky není dost a je na tomhle tématu celá postavená. 

A co protipól? Lidi, kteří tě hned začnou objímat a jsou velmi intimní?

Já jsem hodně kontaktní člověk. Jsem taková, že všechny objímám, dávám jim pusu, protože musím lidem ukazovat, že je mám ráda. Nedokážu hrát na nikoho divadlo a k lidem přistupuji jako otevřená kniha, i když se tisíckrát spálím. Nedokážu bejt jiná. Jsem autentická a vůbec mi nevadí, když mě lidi objímají. Ale všechno má svoje meze. 

Doporučeno
REFRESHER dívka Anna Mimieux: Můj život je pódium, své oblečení bych nejraději viděla na každém REFRESHER dívka Anna Mimieux: Můj život je pódium, své oblečení bych nejraději viděla na každém 18. června 2019 16:48

Tvoje outfity jsou image, nebo jseš to ty?

Pokud bych se v tom necejtila, tak bych si to nemohla vzít. Kdyby lidi cítili, že to je něco, co si na sebe beru jen kvůli něčemu, tak to poznají a budou to hejtovat. Já miluju, když člověk může bejt každej den jinej.

REFRESHER dívka Sharlota: Za příspěvek na Instagramu si vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem
REFRESHER dívka Sharlota: Za příspěvek na Instagramu si vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Nahrálas nějakou hudbu, kterou bys zpětně už nevydala?

Určitě ne. Všechno, co člověk dělá, má význam. Ale když mi bylo 15 a začala jsem zpívat, tak jsem nahrála nějaký anglický písničky a to vím, že do toho bych znovu nešla. Nechci dělat anglický věci. Tady v Česku toho je ještě hodně na práci. Pro lidi, které baví angličtina, nebo můj hlas, ale nebaví je hudba, kterou dělám, nahrávám covery. Chci, aby si každej našel tu svoji Sharlotu, kterou má rád.

Zatím nemáš ambice prosadit se mimo Českou republiku?

Zatím ne, vůbec. Chci si dělat to svoje. Když přijde nějaká nabídka, tak proč ne, ale zatím vůbec. 

Když děláš na hudbě, je to systematická práce, nebo jsi spíš impulzivní?

Na tohle jsem pankáč. Až moc. Mně ten proces trvá ultra dlouho. Trošku mě to sere. 

REFRESHER dívka Sharlota
REFRESHER dívka Sharlota Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Ještě pořád čekáme na Sextape...

Když je to Sextape, tak jsme ho chtěli vydat na Valentýna. Tam to směřuje. Ve výsledku mám teď už připraveno třeba 15 věcí, ale dokud nebudu cítit, že to chci dát, tak to nedám.

Proč ten název Sextape?

To jsme vymysleli už hrozně dávno s mým klukem a má to vystihovat moje období, kdy jsem se cítila, že se mnou společnost vymrdává každej den a můj život je takovej sextape. Je to hodně jinak laděný než to, co jsem dělala dřív. 

Texty si píšeš sama, nebo si je necháváš psát?

Je to nárazový. Je třeba beat, Erik napíše text a já si ho pak přepíšu, změním věci, co mě serou a vytvoříme tak text na půl. Ale většinu věcí mám svejch.

Doporučeno
REFRESHER dívka Petra: Do finále Miss jsem se dostala náhodou. Uživit se v Česku modelingem je těžké REFRESHER dívka Petra: Do finále Miss jsem se dostala náhodou. Uživit se v Česku modelingem je těžké 16. dubna 2019 16:55

Kolik toho, co děláš, tvoří hudba?

Za poslední rok je to velice malá část. Přišla na mě krize. Je mi 22 let, dělám to od patnácti. Za sedm let jsem měla tři volný víkendy a cítím, že jsem přestala mít energii a chuť dělat hudbu. Na hudbu jsem v poslední době dost zanevřela a hodně jsem se sebou bojovala. A já vím, že nikdy nic víc nebudu umět, něž to, co právě teď dělám. Ale taky vím, že si každej umělec potřebuje dát break, jinak vyhoří. A může vyhořet tak, že se k tomu, co dělá rád, už nikdy nevrátí.  Musela jsem se od toho oprostit, protože jsme cítila, že se ke mně tahle krize blíží. 

REFRESHER dívka Sharlota
REFRESHER dívka Sharlota Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Takže si teď dáváš přestávku od hudby?

Přestávku ne. Já vydám tak jednu věc, ale vždycky to jsou spolupráce. Na svoje věci potřebuju čas a právě proto se hrozně těším na to, co teď vyjde. Je to asi po roce a půl moje další sólo věc. Uvidíme, jestli mě to nenakopne k dalším věcem. 

Někdy mám stavy, že mám chuť si rozdrásat duši

Moderovala jsi The Voice Česko Slovensko a byla jsi ve Zlaté mládeži. Není televizní tvorba něco, čemu by ses chtěla do budoucna víc věnovat?

Baví mě to moc. Příští týden se chystám na Tvoje tvář má známý hlas a teď v říjnu budu mít mini roli v jednom filmu. Určitě je to cesta, kterou bych chtěla vyzkoušet. Jako základ si ale chci dál ponechat hudbu, ačkoli rozhodně není mým zdrojem vydělávání peněz. Hudba je to, co já miluju, ale lidi musí pochopit, že kromě ní se musím věnovat i jiným věcem, aby ty peníze na hudbu vůbec byly. 

Vyděláš víc za jeden sponzorovanej post na Instagramu než za koncert?

Jo. Určitě jo. Jsou to velký nepoměry. Je to ironie.

Doporučeno
REFRESHER dívka Eva Che je banánová ikona, která miluje opakování a surovost REFRESHER dívka Eva Che je banánová ikona, která miluje opakování a surovost 23. července 2019 16:30

Jak si vysvětluješ, že na Slovensku ženský rap funguje a u nás jsi vlastně jen ty?

V Česku jsou lidi strašně zlí a nepodporujou tě. U mě je jedno, kolik udělám dobrejch písniček nebo kampaní. Jsem furt na začátku. Na cokoli, co udělám, se pohlíží, jako by to byla moje první věc. 

A myslíš si, že to je kvůli tomu, že jsi žena?

Nevím, jestli žena. Holky na to serou, protože nemají nervy na to, aby furt něco poslouchaly. To tě zničí. Někdy mám stavy, že mám chuť si rozdrásat duši. Člověk je v píči z toho, jak si ho lidi rozeberou na kousky a na to každá ženská nemá. 

REFRESHER dívka Sharlota
REFRESHER dívka Sharlota Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

V amerických klipech mají rapeři většinou polonahé twerkující ženy. Nepřijde ti to sexistické?

Já to mám ráda. Nikoho neodsuzuji, mě vždycky bavily ženy v klipech. Ta holka není nucená se v tom klipu kroutit, ona tam jde, protože ví, že má dobrou prdel. Myslím si, že to nějakým způsobem k sobě patří. 

Je super, že díky sekáčům se dokážu obléct stylově za pár korun.

Která ženská raperka je nejlepší?

Ono si řekneš, že tady v Česku a na Slovensku je nás nějakých pět, ale když se podíváš do USA, tak ti taky nikdo neřekne jiná jména než Nicki Minaj a Cardi B. Je to boj. Já mám Nicki vytetovanou, mám k ní vztah. Teď to trošku posrala s tím evropským turné, ale já jí za to neodsoudila a nepřestala jsem ji poslouchat. Podle mě je teď hodně frustrovaná z toho, jak se daří Cardi B. 

Co posloucháš mimo rap?

Já hrozně teď jedu Jorju Smith, ale takovým stylem, že to je moje alma mater. Kdykoli přijdu domů a potřebuju se úplně vyčistit, tak si pustím Jorju. Mám samozřejmě ráda Miley a její nové věci. Alternativnější zpěváky mám ráda. 

Uděláš si někdy face tat?

Ne. Já mám ráda svůj obličej. 

Jak velký je tvůj šatník?

Obrovskej. Já jsem člověk, kterej dokáže všechno využít na sto procent. Schovávám si od dárků stužky, pak si nakupuju vesty a dělám si na ně různý aplikace. Hrozně mě baví dělat si custom věci a DIY. Ani jeden kus oblečení se nevyhodí, buď to jde kámoškám, rodině, nebo na charitu.

REFRESHER dívka Sharlota
REFRESHER dívka Sharlota Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Máš nějaké dražší high fashion značky?

Vůbec. Moje nejvíc high fahsion značka byla Fenti od Rihanny s Pumou, skrz to, že mě ta fashion bavila. Mám nějaký dražší brýle, ale nechodím nakupovat do Pařížský. To mě sere. Je super, že díky sekáčům se dokážu obléct stylově za pár korun.

Jak často se stává, že máš stejný outfit?

Na akci nikdy. Já si pamatuju koncerty podle toho, jakej jsem měla na sobě outfit. 

Když cítím, že ve tři ráno potřebuju lidem něco říct, tak to tam nahodím.

Chodila jsi s Rennem, teď chodíš s Lucasem. Oba jsou pořád tedy pod střechou jednoho labelu. Není tam nějaká zlá krev?

Je to pět let. Myslím si, že už je to dávno za náma a hlavně, vůči Lucasovi to on měl vyřešený. Tam byl problém mezi mnou a jím, ale Renné s Lucasem problém neměl. Není to tak, že bychom si zavolali a šli na kafe, ale když někde jsme a řeknem si, že máme hlad, tak klidně jdeme na jídlo.

Je nějaká společnost, se kterou bys odmítla spolupracovat?

Určitě. Mně chodí velice často fakt dobrý nabídky na alkohol, ale já to neudělám, protože piju tak rekreačně, že už to ani víc nejde. Pro mě je blbost sdílet alkohol, protože je fakt na hovno. Cigára jsou taky hovno, to je úplně zbytečný. Lidi to vycítí a ví o mě, že sdílím jen věci, které mám ráda. Asi by pro mě byla píčovina propagovat Lenor, když peru jednou za měsíc. 

REFRESHER dívka Sharlota: Za příspěvek na Instagramu si vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem
REFRESHER dívka Sharlota: Za příspěvek na Instagramu si vydělám víc než za koncert, chci pomáhat lidem Zdroj: REFRESHER/Filip Poreba

Prozradíš, kolik u tebe stojí jeden Instagram post?

Já to prodávám ještě hodně pod cenou. Hrozně záleží. Můj profil je naceněnej na jeden post za 60 tisíc, a můžu ti říct, že to dávám o půlku míň.

A i když je to o půlku méně, tak je to pořád víc, než kolik dostaneš za koncert?

Jo. Ale pro mě peníze nikdy nebyly důležitý, je super že můžu jít na jídlo, dát si dobrý kafe, jdu do kina, koupím si co se mi líbí a beru to jako absolutní nadstandard. Ale nikdy pro mě peníze nebyly důležitý. A hudba je složka, která mi peníze vydělává nejmíň, přestože ji mám nejradši. 

Jak moc si zakládáš na své image? Když se fotíš na Instagram, přemýšlíš, kdy fotku ideálně přidat, s jakým popiskem, hashtagy a tak dále?

Nee. Vždyť já jsem nahodila fotku dneska ve 3 ráno. Je mi to jedno. Když cítím, že ve tři ráno potřebuju lidem něco říct, tak to tam nahodím.

Koho posloucháš z českýho rapu?

Mám hodně ráda Sergie Barracudu, pak třeba i Dorianovy věci. 

Domů
Sdílet
Diskuse