Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2019 14:22
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Čeká nás stejná daň z masa jako z cigaret? Vypadá to, že jde o reálnou možnost

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Německu už na změně aktivně pracují.

Pravidelně se věnujeme tématům, která upozorňují na klimatické změny. Planetu máme jen jednu a nesmíme si zavírat oči před časovanou katastrofou. Devastování přírody nás dobíhá, dny jsou stále teplejší. Je nám to však jedno, nevidíme umírat živočichy, kteří se nedokáží přizpůsobit. Ani ledovce nevidíme tát, nemáme je totiž před domem. Žijeme na ekologický dluh, no a ten rok od roku roste.

Čaká nás daň z mäsa rovnako, ako to je pri tabakových výrobkoch? Vyzerá to tak, že áno, možno už v blízkej budúcnosti
Čaká nás daň z mäsa rovnako, ako to je pri tabakových výrobkoch? Vyzerá to tak, že áno, možno už v blízkej budúcnosti Zdroj: Michal Svítok/TASR

Obrovským problémem je i spotřeba masa. Jsme nenasytní a trh neustále roste. Avšak tím, jak roste, se zvyšuje i zátěž na životní prostředí. Obrovský boom zažívá Čína, tamní spotřeba masa se rok od roku zvyšuje. Je načase zakročit, říkají západní státy.

Vlády jednotlivých zemí budou postupně pracovat na daních z masa, které by fungovaly na podobném principu jako daň z tabáku. V budoucnu se tedy může stát, že si připlatíš za steak. Informoval o tom Business Insider s odvoláním na tiskovou zprávu společnosti Fitch Solutions.

Doporučeno
Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg 30. července 2019 15:20

„Daň z hříchu“ na maso by podle výzkumu zmíněné společnosti mohla dopomoci ke zmírnění environmentálních, zdravotních i etických dopadů. Nad zvýšením daně přemýšlejí v Německu, momentálně tam platí zvýhodněná sedmiprocentní daň z přidané hodnoty. Chtějí ji nahradit standardními 19 procenty uplatňovanými na většinu zboží.

Domů
Sdílet
Diskuse