Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2019 17:49
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Česko plánuje poslat 700 milionů korun do Afriky na ochranu hranic a pomoc migrantům

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Na ochranu hranic a pomoc uprchlíkům plánuje Česko poslat do Afriky 700 milionů korun. Peníze by měly být poslány během příštích tří let.

Česká republika hodlá poslat do Afriky zhruba 700 milionů korun. Ty by měly posloužit na ochranu hranic a pomoc migrantům. Program společnými silami připravují ministerstva obrany, zahraničí a vnitra. K odeslání peněz by mělo dojít během následujících tří let. Informoval o tom Radiožurnál

Představitelé české vlády v minulosti odmítli přijetí evropských kvót pro přerozdělování uprchlíků. K řešení problému nelegální migrace chtějí přispět nabídnutím pomoci mimo Evropskou unii, což by právě chystaný program ministerstev měl splňovat.

Doporučeno
V Německu žije půl milionu Čechů, u nás jsou nejpočetnější menšinou Ukrajinci V Německu žije půl milionu Čechů, u nás jsou nejpočetnější menšinou Ukrajinci 10. prosince 2018 11:50

„To je vlastně propojení humanitární pomoci, stabilizace a příspěvek k socioekonomickému rozvoji těch zemí, tak abychom omezili ty migrační tlaky na Evropu,“ řekl pro Radiožurnál Tomáš Petříček, ministr zahraničí.

Ministr dále dodává, že země, na které se má program primárně vztahovat, jsou Etiopie, Mali a Maroko. V podobném duchu už Česko dříve pomáhalo například v Iráku či Sýrii a právě těmito programy z minulosti se ministerstva nyní inspirovala.

Jak ovšem vysvětluje analytik Ondřej Horký-Hlucháň z Ústavu mezinárodních vztahů, zapojení České republiky při řešení prevence migrace by mělo být větší. „Pokud se podíváme na celkové úsilí, jakým Česká republika podporuje globální rozvoj, tak tam to zaostává a ani zdaleka nenaplňujeme naše závazky,“ tvrdí.

Domů
Sdílet
Diskuse