Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2019 11:25
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Elon Musk žádá ochranu Země před asteroidy. Tvrdí, že ke srážce jednou určitě dojde

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Podle šéfa Tesly a vesmírného nadšence bychom se měli připravit. Jeden z asteroidů nás těsně mine už v roce 2029.

Šéf Tesly a vesmírného projektu SpaceX Elon Musk je na svém Twitteru mimořádně aktivní. Rád vyzdvihuje úspěchy svých společností, ale pravidelně se vyjadřuje i k jiným tématům. 

Naposledy upozornil na fakt, že naše Země stále nemá žádný systém ochrany před vesmírnými asteroidy, přičemž pravděpodobnost, že do ní v budoucnu narazí těleso schopné způsobit problémy, je obrovská.

Tweet o hrozbě případného armagedonu pochopitelně nepřišel jen tak. Musk reagoval na článek z britského magazínu Express, podle kterého se NASA připravuje na příchod obrovského „Boha Chaosu“. Tak je přezdíván právě asteroid dostatečně velký na to, aby se jím lidstvo začalo vážně zabývat. 

Zatím největší pozornost vzbuzuje těleso nazvané Apophis. To se má k naší planetě přiblížit v roce 2029 a projektovaná trajektorie naznačuje, že proletí níž, než je oběžná dráha některých televizních satelitů kroužících kolem Země.

Nejbližší bod má být ve vzdálenosti něco přes 30 tisíc kilometrů od nás. A rozměry samotného asteroidu? S průměrem 340 metrů by měla srážka katastrofické následky pro celé lidstvo. 

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Podle expertů se zatím příliš bát nemusíme, šance, že by asteroid nakonec Zemi v roce 2029 trefil, je údajně 1:100 000. Apophis tak slibuje spíše unikátní vesmírné divadlo, bude ho totiž možné vidět pouhým okem a měl by zářit podobně jako nejjasnější hvězdy na obloze. Přelétat má kolem západního pobřeží Austrálie, nad Indickým oceánem, Afrikou a Spojenými státy. 

Problémem je, že tento průlet kolem Země může trasu asteroidu potenciálně změnit natolik, že by se v roce 2036 vrátil a naši planetu už opravdu zasáhl. Spekuluje se tedy o možnosti vystřelení radarových odpovídačů a lokátorů na povrch asteroidu už při prvním setkání. Ty by nám daly možnost sledovat jeho polohu přesněji a umožnit vědcům vypočítat, zda bude v budoucnu nutné spustit záchranné plány nebo ne.

Domů
Sdílet
Diskuse