Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 10:05
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Knihu nacistického doktora využívají i dnešní chirurgové. Na nákresech jsou oběti holocaustu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Z etického hlediska se dá tvorba nacisty Eduarda Pernkopfa odsoudit, její medicínské využití je však nepopiratelné.

Knižní titul Pernkopf Topographic Anatomy of Man je podle BBC obecně označován za jednu z nejlepších sbírek anatomických kreseb. Takzvaný Pernkopfův atlas se však již v dnešní době dá sehnat jen těžko a jeho hodnota je vyčíslena na několik tisíc liber.

Důvod, proč byla kniha dávno stažena z tisku, je prostý. Na jednotlivých vyobrazeních lidské anatomie jsou totiž oběti holocaustu. Autor knihy Eduard Pernkopf patřil mezi výrazné podporovatele Hitlera a jeho nacistického režimu. Kritika vůči publikaci je proto více než jasná a také oprávněná. Z druhé strany ale můžeme slyšet také protichůdné ohlasy.

Doporučeno
Neonacisté provádějí okultní rituály na historických památkách. Chtějí je prý získat zpět Neonacisté provádějí okultní rituály na historických památkách. Chtějí je prý získat zpět 14. srpna 2019 7:44

Pernkopfova kniha například v práci pomáhá i neurochirurgičce Susan Mackinnon. Ta se BBC svěřila, že původ knihy je sice znepokojivý, ale práci bez ní si nedokáže představit.

Pozitivně na její využití nahlíží i rabín Jozef Polak, který je přeživší holocaustu. Knihu označil za morální záhadu, protože jejím původem je čiré zlo, které však může být využito ve službách dobra.

Podle doktorky Sabine Hildebrandt je alespoň polovina z 800 nákresů tvořena politickými vězni, a tedy židy, sexuálními menšinami a Romy. Anglická verze publikace z roku 1964 dokonce nadále obsahovala nacistické symboly. Kniha se nakonec přestala vydávat v roce 1994. Podle posledního průzkumu neurochirurgů z Velké Británie si je 59 % vědomo, že tato kniha existuje a 13 % ji nadále využívá.

Doporučeno
Z kůže vězňů měla vyrábět stínítka na lampy. Život promiskuitní dozorkyně byl plný sexu a týrání Z kůže vězňů měla vyrábět stínítka na lampy. Život promiskuitní dozorkyně byl plný sexu a týrání 9. března 2019 15:56
Domů
Sdílet
Diskuse