Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 1:30
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Spider-Man končí v MCU. Sony nesouhlasilo s novými požadavky Disney

Spider-Man končí v MCU. Sony nesouhlasilo s novými požadavky Disney
Zdroj: Marvel Studios/Disney/Sony
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kevin Feige a Marvel Studios nadále nebudou součástí produkce nových filmů o Spider-Manovi.

Spider-Mana čekala slibná budoucnost. Nový Peter Parker se obecně uchytil a postavu Spider-Mana milují všichni fanoušci MCU. Far From Home v kinech vydělalo více než 1,1 miliardy dolarů (jde o zdaleka nejúspěšnější film od Sony... ačkoli ho natočilo Marvel Studios). Z těchto peněz však Marvel a Disney moc neuvidí. Z konečného zisku totiž v současnosti dostávají jen 5 %, ačkoli jeho úspěch stojí výhradně na nich. 

Deadline informuje, že neuvidí už ani těch 5 %. Dohoda mezi Disney a Sony totiž podle nich padá, protože Sony odmítlo přistoupit na nové požadavky myšáka. Spory mezi Disney a Sony mají probíhat již několik měsíců, přičemž Sony už zřejmě došla trpělivost. Momentálně mají naplánované dva další filmy s Tomem Hollandem a režisérem Jonem Wattsem.

Podle všeho se jejich produkce již Feige a Marvel nezúčastní a s největší pravděpodobností budou ignorovat i fakt, že jsou součástí MCU (pokud vůbec jeho součástí budou). Nikdo zřejmě momentálně netuší, co přesně to znamená pro příběh, postavy a MCU jako takové. Natočit další filmy se stejnými herci, avšak zároveň se tvářit, že nejsou součástí světa, ve kterém vznikly, je přinejmenším divné.

V tomto případě zřejmě můžeme obviňovat Disney. Sice nemůže za to, že Marvel prodal práva na postavu, ale musí se s tím smířit. Sony bylo ochotné svěřit jim kreativní moc a rozšířit tak jejich MCU, z čehož určitě v konečném důsledku profitovaly zejména snímky Avengers. 

Ctít původní dohodu je jedna věc. Je normální, že si pro sebe chce Disney vytlouct lepší podmínky. V momentě, kdy je však ohrožena integrita filmů, MCU a postav, mělo by zřejmě zařadit zpátečku. Kevin Feige a Marvel Studios jsou momentálně zřejmě nesmírně naštvaní, pokud tedy sami nestojí za touhou po změně dohody (což není pravděpodobné).

Disney od Sony požadovalo, aby si náklady na film a zároveň i tržby rozdělili 50/50. Sony to samozřejmě odmítlo (momentálně si platí úplně všechno, přičemž dostávají 95 % tržeb, v tomto případě tučné zisky). Zdroje Deadlinu hovoří o tom, že Sony nabídlo Disney jiné řešení, ti však byli nekompromisní. Podle informací od Deadline Marvel/Disney ovládá merchendising značky, ale očividně jim to nestačí. 

Disney se pravděpodobně topí v penězích (a to i přes koupi Foxu a start Disney+). A i kdyby ne, 50 % tržeb ze Spideyho sólovek by jim nepomohlo. Zda tyto utahováku opravdu stojí za to, aby naštvali fanoušky po celém světě... nuže, na to si zřejmě šéfové v Disney už odpověděli. Na oficiální stanovisko si ještě budeme muset počkat, ale připrav se na nejhorší.

Domů
Sdílet
Diskuse