Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 13:58
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Vědci díky výpočtům zjistili, kdo z dvojice Cristiano Ronaldo a Lionel Messi je lepším fotbalistou

SPORT
Uložit Uložené

Belgickým vědcům se ve spolupráci s nizozemskými specialisty na údaje podařilo rozlousknout dlouholeté fotbalové dilema.

Ve fotbalovém světě snad neexistuje více polarizující otázka, než ta, zda je lepším fotbalistou argentinský kanonýr Lionel Messi či portugalský technik Cristiano Ronaldo. I přesto se však téměř všichni fanoušci světového fotbalu shodnou na tom, že oba sportovci podávají neuvěřitelný výkon.

Vědci z belgické univerzity KU Leuven však přišli se vzorcem pro výpočet toho, kdo z dvojice favoritů je lepším fotbalistou. Informuje o tom portál Sporza. Profesoři z Belgie se měli spojit s nizozemskými specialisty na údaje ze společnosti SciSports, a rozlousknout tak dlouholetou otázku, která rozděluje fanoušky na dva týmy.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cristiano Ronaldo (@cristiano),

Výzkum se zabýval bohatou kariérou a sportovním výkonem hvězd klubů Juventus Turín a FC Barcelona od sezóny 2013/14 až 2017/18. Šlo však čistě o působení v klubech v rámci španělské La Ligy, dokud Ronaldo hrál ještě za Real Madrid. Vědci si na to vymysleli výpočetní systém odhadu pravděpodobnosti s názvem Valuing Actions by Estimating Probability (VAEP).

„Hodnota daného fotbalisty je určována zejména góly a asistencemi. Gól je však vzácnou událostí, protože se odhaduje, že v jednom zápase dojde přibližně k 1600 akcím. Naše výpočetní analýza sleduje každou z nich, a to i střely, přihrávky, dribling a mnoho dalších,“ tvrdí profesor Jesse Davis.

Podle těchto, a mnoha dalších faktorech se podařilo vědcům přijít na to, že právě Argentinec Lionel Messi je z dvojice kanonýrů ten lepší. Podle VAEP měla barcelonská hvězda hodnotu 1,21 na jednu hru, zatímco Cristiano Ronaldo „jen“ 0,61. V prvních sezónách však údajně měli oba fotbalisté velmi podobné hodnoty.




 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Leo Messi (@leomessi),

Domů
Sdílet
Diskuse