Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 14:20
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Obrazem: V srpnu 1968 vtrhla vojska Varšavské smlouvy do Československa. Čekal je masivní odpor

Obrazem: V srpnu 1968 vtrhla vojska Varšavské smlouvy do Československa. Čekal je masivní odpor
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dnes si připomínáme smutné výročí.

Ve středu uběhlo 51 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Armády pěti zemí obsadily území svého spojence, zastavily demokratizaci poměrů a uvrhly náš národ na dalších dvacet let do okovů normalizace. Vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky zabrala Československo v řádu hodin. Přijela na podnět zvacího dopisu zaslaného několika konzervativními československými politiky.

Dne 21. srpna 1968 překročilo naše hranice 500 000 mužů, 6300 tanků a 800 letadel. Předsednictvo ÚV KSČ sice přijalo odsuzující stanovisko, ale československá armáda proti okupantům takřka v podstatě vůbec nezasáhla. To, co ale Sověté nepředpokládali, byl silný odpor ze strany veřejnosti. Ta vyšla do ulic, protestovala, ničila vojenskou techniku okupantů a byla ochotna položit život ve snaze ochránit svoji republiku od cizích živlů.

Obrazem: V srpnu 1968 vtrhla vojska Varšavské smlouvy do Československa. Čekal je masivní odpor
Zdroj: František Dostál

V průběhu prvního týdne docházelo k masovým protestům, média po dlouhé době mohla informovat pravdivě a svobodně. Úsilí československé veřejnosti zabránit okupaci bylo minimálně signálem pro západní svět, že ne každý člověk z východního bloku sympatizuje se sovětským stylem vládnutí. 

Doporučeno
21. srpen 1968 - vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa a začátek dlouholeté sovětské okupace 21. srpen 1968 - vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa a začátek dlouholeté sovětské okupace 21. srpna 2017 16:07


Střety civilistů s okupanty nakonec vyústily ve 137 mrtvých a 500 zraněných na straně Čechoslováků a 106 mrtvých na straně okupantů (z toho jich 84 zemřelo při dopravních nehodách). Ruka Sověta byla ale příliš silná, reformní představitelé KSČ byli odstaveni od moci a do země české a slovenské nastoupila normalizace. Vojska SSSR zůstala na našem území až do roku 1991.

Zpět
Sdílet
Diskuse