Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2019 11:08
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Kde a koho Sověti zabili? Interaktivní mapa ukazuje oběti invaze v roce 1968

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vytvořil interaktivní mapu, která ukazuje padlé oběti ze srpnové invaze.

V těchto dnech si Česká republika a Slovensko připomínají srpnový vpád vojsk Varšavské smlouvy, ke kterému došlo v roce 1968. Při této příležitosti spustil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) interaktivní mapu, která zobrazuje, kdo, kde, kdy a jakým způsobem při invazi v našich končinách zahynul.

K dispozici jsou i různé filtry – například pohlaví, věk nebo národnost – dle kterých je možné na mapě oběti vyhledávat. 

Střílelo se i do dětí

„Zasažena přes zavřené okno nečekanou palbou sovětských vojáků,“  píše se například u ženy z Bučovice jménem Ilja Sušánková, která zemřela, když jí bylo 37 let.

Sovětská vojska si však připsala i dětské oběti. Jednou z nich byl i Karel Němec z Prahy. „Teprve patnáctiletý učeň Němec se spolu s kamarádem Karlem Pariškem vracel večer domů v dodávce Karla Šárky. U Podolské vodárny začala sovětská hlídka po projíždějící dodávce bezdůvodně střílet. Řidič měl prostřelené obě ruce, chlapci ale utrpěli fatální zranění,“ stojí u popisu oběti. 

Kde a koho Sověti zabili? Interaktivní mapa ukazuje oběti invaze v roce 1968
Zdroj: obetiokupace.dejepis21.cz

„Interaktivní mapa vznikla díky původním výzkumům Milana Bárty a kolektivu Ústavu pro studium totalitních režimů a historiků Prokopa Tomka a Ivo Pejčocha z Vojenského historického ústavu,“ píše se na oficiálních stránkách ÚSTR, s jehož Oddělením vzdělávání zmínění autoři úzce spolupracovali.

Doporučeno
Netvor, který osobně popravil 50 tisíc lidí. Stalinův brutální kat dostal za své odporné činy povýšení Netvor, který osobně popravil 50 tisíc lidí. Stalinův brutální kat dostal za své odporné činy povýšení 18. ledna 2019 12:43

„V rámci projektu Dějepis 21 ji předkládáme ke vzdělávacím účelům a všem zájemcům o problematiku okupace,“ dodává ÚSTR s tím, že podobným způsobem v minulosti vznikla například i mapa obětí usmrcených na hranici během komunistického režimu.

Novou interaktivní mapu obětí okupace z října 1968 si můžeš blíže prohlédnout na tomto odkaze

Domů
Sdílet
Diskuse