Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2019 21:43
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém

TECH
Uložit Uložené

V nemocnici je téměř stovka pacientů. Na škodlivé účinky upozorňuje i studie.

Elektronické cigarety jsou často považovány za mnohem zdravější alternativu k běžnému kouření. E-liquidy v náplních obsahují mnohem méně nebo dokonce žádný nikotin a z vaporizérů má vycházet jen neškodná pára. 

Odborníci však upozorňují, že ačkoliv jsou na tom e-cigarety lépe než ty klasické, vdechovaný aerosol může mít od neškodnosti daleko a těžké kovy nebo toxické či karcinogenní látky v něm laboratorní testy našly.

Server CNET nyní navíc upozorňuje, že nemocnice v USA přijaly zvýšený počet pacientů se závažnými plicními problémy po vdechování kouře z takových vaporizérů. Od července jich bylo 24 a celkově téměř sto, napříč 14 státy.  

Většina si stěžuje na kašlání, těžké dýchání, únavu, zvracení a bolesti hrudníku, přičemž dva z extrémních případů skončily poškozenými plícemi nebo uvedením do umělé kómatu. 

Nová studie také říká, že e-cigarety významně ovlivňují činnost cévního systému. Výzkumníci z Pensylvánské univerzity vzali 31 zdravých nekuřáků, které podrobili magnetické rezonanci před a po vdechování e-cigaret s beznikotinové náplní. Odhalili zúžení cév, snížení obsahu kyslíku v žilách a pokles krevního tlaku. 

Ľudia po fajčení e-cigariet končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém
Ľudia po fajčení e-cigariet končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém Zdroj: pixabay.com

Upozorňují, že ačkoliv samotné složení e-liquidů může být neškodné, toxické látky se z nich uvolní až po zahřátí náplně. V hledáčku je hlavně glycerol a propylenglykol.

Domů
Sdílet
Diskuse