Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2019 10:46
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Praha odmítla dočištění Karlova mostu zadarmo, zaplatí 25 tisíc korun restaurátorovi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Restaurátor dostane za dočištění posprejovaného mostu 25 tisíc.

Za dočištění Karlova mostu od graffiti, které na památku v půlce července napsrejovala dvojice cizinců, zaplatí Technická správa komunikací (TSK) 25 tisíc korun. Ty dostane restaurátor Jan Mjartan, který měl původně odstranit celý nápis. Zbylo na něj však už jen dočištění.

Odstranění graffiti se totiž v noci ze soboty na neděli 28. července chopil na vlastní pěst profesionální čistič Miloslav Černý, který na vyčištění památky použil zahřátý vysoký tlak vody. Zároveň se nabídl, že Karlův most dočistí bez nároku na peněžní odměnu, podle TSK i památkářů však Černý nepostupoval dostatečně odborně, a proto byl místo něj najat restaurátor Mjartan.

Doporučeno
Je Brno lepší než Praha? Je Brno lepší než Praha? 4. srpna 2019 16:50

„Zatím nebylo panem Mjartanem nic fakturováno a čekáme na závěrečnou zprávu, která je součástí zakázky jako celku a až poté může být práce uhrazena. Cena včetně všech zpráv a stanovisek, laboratorních zkoušek, dočištění a retuše ale činí 25 tisíc korun,“ uvedla pro zpravodajský server iDNES tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Mjartan je dle slov mluvčí autorizovaný odborník, využívá akreditovanou laboratoř, má řádné pojištění a postup práce je povinen konzultovat s Národním památkovým ústavem či Odborem památkové péče. Technická správa komunikací tak prý v tomto směru postupovala dle zákona.

Černý pro média dříve uvedl, že se při odstranění graffiti nesnažil jakkoliv zesměšnit restaurátory, jeho cílem bylo jen to, aby byla památka očištěna co nejdříve. Odstranění graffiti je totiž prý každou hodinou těžší. Restaurátoři na to měli původně čas až do poloviny aktuálního měsíce. 

Domů
Sdílet
Diskuse