Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2019 10:41
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čeští vojáci pomohli rodině s nemocnou dcerou sběrem víček. Lidé jim za to nadávají

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

S příliš velkým pochopením se u části veřejnosti nesetkal pokus vojáků o dobrý skutek. Ti se totiž rozhodli pomoci rodině v nouzi sběrem víček.

Chtěli udělat dobrý skutek, od lidí si vysloužili kritiku. Takto nějak by se dal shrnout příběh českých vojáků, kteří chtěli pomoci rodině, která pečuje o nemocnou dceru. Zaměstnanci vojenského letiště Praha-Kbely proto nasbírali několik kilogramů plastových víček, které následně rodině darovali. Právě tímto způsobem rodina řekla, že jim lidé mohou pomoci, za každý kilogram totiž obdrží 5 korun.

„Minulý týden kbelští letci předali zástupcům Městského úřadu ve Kbelích sedm pytlů víček od PET lahví. Během několikaleté tradice sběru už předali stovky kilogramů víček, díky čemuž například mohli rodiče zaplatit postiženému dítěti rehabilitaci nebo zakoupit rehabilitační pomůcky,“  píše se na oficiálních stránkách Ministerstva obrany ČR.

Ztráta času, znějí reakce

Dobročinnou akcí se ministerstvo pochlubilo i na Facebooku, tam se však pod příspěvkem začaly množit negativní reakce od lidí, kteří dobrý skutek kritizují. 

„Prosím, těch pár stovek, které jste takto ‚vysbírali', raději pošlete z účtu na účet rovnou a vodu si napusťte z vodovodu. Tolik plastu není žádné ‚dobro' k chlubení,“ píše pod příspěvkem například uživatelka Anna.

„Nemohl každý letec věnovat dvacku? Ušetřili by si plno času,“ říká zase Lucie. 

„Na tom ministerstvu nebudou úplně normální. Jaké další odpadky chudým dětem?“ vyjádřil se Martin z Ostravy.

Kdo che poslat peníze, může

Ministerstvo se proti výtkám ohradilo. Uvádí, že cílem bylo pomoci těm, kteří to potřebují, a to klidně i sběrem víček. Maminka nemocné Kačenky je za nasbíraná víčka vděčná a ti, podle kterých je taková forma pomoci nedostatečná a rádi by přispěli přímo finanční částkou, ji mohou zaslat na transparentní účet 115-512490277/0100

Zároveň ministerstvo přikládá odkaz na stránky věnované právě nemocné Kačence, kde si každý může její příběh přečíst. Narodila se jako zdravé dítě, brzy se však u ní začalo objevovat opoždění v motorickém a psychickém vývoji. Dnes je jí 7 let a jejím největší pokrokem je, že umí jezdit na tříkolce pro handicapované. Náklady na rehabilitaci jsou vysoké a rodina si je sama nemůže dovolit.

Za vojáky se postavila i nezisková organizace Člověk v tísni, která akci okomentovala následovaně: „Jsme rádi, že s vojáky sdílíme přesvědčení, že pomáhat je správné a normální, nenechte se odradit komentáři v diskuzi a určitě v tom pokračujte, má to smysl!“

Doporučeno
Metallica ze vstupenek na koncert v Praze věnovala 1,8 milionu korun dětem. Zaplatí jim 72 tisíc obědů Metallica ze vstupenek na koncert v Praze věnovala 1,8 milionu korun dětem. Zaplatí jim 72 tisíc obědů 20. srpna 2019 11:05

Rodina je vděčná 

„Sběr plastových víček od PET lahví zažil svůj 'BOOM' před několika lety. Každý má tuto akci v podvědomí, ale málokdo ví, že je stále možnost prostřednictvím sběru někomu pomoci. Lidi to nic nestojí. Zejména v letních měsících všichni kupujeme tekutiny v plastu a stačí jen uschovat víčko,“ řekla jedna z organizátorek sběru nadrotmistryně Eva Havlová.

„Maminka Kačenky dostane za kilogram víček pět korun. Bývalo to i více, ale i tak je to pro ně dobré, rodina je vděčná za každý pytel. Naši hasiči jim to odvezou do Přezletic a odběratelé si to od nich vyzvedávají přímo doma,“ dodává tajemník kbelského městského úřadu Josef Nykles.

Domů
Sdílet
Diskuse