Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2019 10:21
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Štve tě, že hoří amazonský prales? Přestaň jíst maso

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obrovské požáry dělají vrásky na čele lidem po celém světě.

Amazonský prales hoří už několik týdnů, s ohněm zápasí především brazilský stát Amazonas. Ten byl nucen vyhlásit mimořádný stav, situace je tedy vážná. Lidé po celém světě vyjadřují solidaritu a aby se o problému více mluvilo, šíří se hashtag #PrayForAmazonia. Nejlepším způsobem, jak reálně pomoci, je přestat jíst maso, píše Vice.

Klimatické změny už nejsou pohádka. Důkazem jsou nejen obrovské požáry na Sibiři či v amazonském pralese, ale i stoupající teploty. Pravdou totiž je, že teplotní rekordy padají po celém světě a ani Česko není výjimka. Studie ukázaly, že týdny trvající požáry lesů v Jižní Americe nejsou způsobeny přírodními událostmi, ale mohou za ně lidé, konkrétně jejich láska k masu.

Štve ťa, že horí Amazonský prales? Prestaň jesť mäso
Štve ťa, že horí Amazonský prales? Prestaň jesť mäso Zdroj: Leo Correa/TASR/AP

Požáry vznikly kvůli odlesňování, aby se vytvořil prostor pro chov dobytka. Výzkum Institutu pro enviromentální výzkum v Amazonii ukázal, že nejvíce požárů je tam, kde se vykácelo nejvíce stromů.

Vice dodává, že farmáři na to, aby vytvořili vhodný prostor pro chov dobytka, nejdříve „vyčistí“ krajinu spalováním. Právě tyto požáry se často vymknou kontrole a šíří se dál. Jedním ze způsobů, jak podat pomocnou ruku, je tedy omezit příjem masa.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Šokující zajímavostí je, jak se vyjadřuje brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten odmítá přebrat jakoukoliv odpovědnost za vzniklou situaci a obviňuje charitativní a neziskové organizace, které prý účelově zapalují pralesy.

No a ti, co s ním nesouhlasí, to nemají lehké. Národní institut pro výzkum vesmíru (INPE) uvedl, že satelitní snímky zaznamenaly od roku 2018 nárůst požárů až o 83 %. Prezident tvrdil, že jsou to lži a ředitele institutu vyhodil.

Domů
Sdílet
Diskuse