Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2019 13:32
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

AJ Tracey na Addictu #18: Stál po boku Drakea i Skepty, nyní rozbije Prahu

AJ Tracey na Addictu #18: Stál po boku Drakea i Skepty, nyní rozbije Prahu
Zdroj: Filip Poreba/REFRESHER
HUDBA
Uložit Uložené

Addict #18 přivítá i britskou hvězdu, na kterou se upírá pohled rapového světa.

AJ Tracey je britský raper a představitel převážně grime, resp. drill stylu, který se do povědomí širokého publika dostal v roce 2016. V té době si ho poprvé všimla média a on vydal s Davem úspěšný singl Thiago Silva. Desítky milionů views na YouTube sbírá do dnešního dne, ovšem už i za podpory jmen jako Jorja Smith, Drake, Stormzy a Skepta.

Je proto velkým potěším oznámit, že právě tento mladík bude hostem na 18. pokračování klubové série Addict v podání DJe Nobodylistena. Ten se bude konat už 30. srpna – tradičně bude součástí pražského Fashion Weeku.

AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu
AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu

„V roce 2016 ho prestižní The Guardian označil jako nejlepší live act, který je potřeba vidět na festivalech, takže se všichni můžeme těšit na obrovskou show a žádný playback tanečky,“ prozradil pro Refresher NobodyListen.

Čeští fanoušci si sice dokáží vážit snahy organizátorů přinášet ke nám nová jména, je však otázkou, zda musí jít o interpreta, kterého důvěrně znají. Menší obavy vyjádřil i Jakub: „Fakt doufám, že to lidi oceněj a podpořej, abych mohl dál pokračovat v tom sem konečně vozit takovýhle fresh jména. Je to fakt těžký, ale miluju to a budeme se o to s Addictem snažit dál.“

AJ Tracey je specifický i tím, že ho už v mladém věku registrují i ​​za velkou louží, o které víme, že se jí těžko akceptuje britský přízvuk. Zároveň je pro hudební dramaturgy jménem, ​​které patří na velká pódia na festivalech jako Glastonbury, Reading Festival nebo Wireless.

Jeho setlist sestává kromě nových skladeb z letošního debutového alba se stejnojmenným titulem jako je jeho pseudonym i z hitů mixtape projektů, EP a singlů. Za pozornost stojí například Butterflies, ButterfliesPsych Out!LO(V/S)ER a samozřejmě i Ladbroke Groove.

AJ Tracey provozuje skutečný sám systém, což je na interpreta jeho kapacity obzvlášť neobvyklé. Své debutové album nevydal pod žádným vydavatelstvím a na vše od hudebního tvůrčího procesu přes art direction až po vydání a promo se postaral sám se svým týmem. Také si režíruje vlastní videoklipy.

„Být nezávislým pro mě znamená, že se dokážu vyjádřit přesně tak, jak chci, místo toho, abych maximalizoval profit,“ prozradil AJ Tracey pro BBC.

Pravdou zůstává, že by nemuselo být snadné najít vydavatelství, které by bylo ochotno akceptovat takovou žánrovou fúzi kytarového country, karibských rytmů a typického klaustrofobické, místy až tvrdého grime.

Tracey si zakládá i na lyrické stránce, ve skladbách se vrací na místa, kde žil a jak vyrůstal. Vedle tom všeho mu je zřetelně rozumět, což je častokrát v případě britských interpretů vzácností. „Nejedná se o žádný ‚one hit wonder' jméno, ale o velmi zásadního UK Rap interpreta, kterého sleduji a poslouchám už několik let. Mám z toho obrovskou radost a nemůžu se dočkat,“ komentuje tvorbu DJ Nobodylisten.

AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu
AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu Zdroj: ajtracey/IG

Tracey je vděčným hostem populárního rádia BBC, jeho první freestyle v prestižní BBC Radio 1Xtra pochází již z roku 2016. Od té doby se za stejným mikrofonem stihl vystřídat celý hudební průmysl a on se i s Jorjou Smith vrátil před zhruba měsícem, aby ukázal, kam se posunul a živě prezentoval svůj aktuální hit.

 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

reading thank you i love you!

Príspevok, ktorý zdieľa @ ajtracey,

Nobodylisten nám prozradil i něco více o tom, jak se vlastně k AJ Traceymu dostal a jak se mu podařilo zabookovat ho:„Hostů na svém booking wishlistu mám desítek a zkouším, co se dá. Je to spíš taková loterie než vypočítaná taktika. Vždycky jde o to, kdo zrovna jede tour, komu se vůbec ‚chce' do Prahy anebo s kým se domluvíš na aspoň trochu přijatelnejch podmínách, který jsou reálný splnit. Jelikož je rap žánr roku 2019, je to furt těžší a těžší.“

Je snad jasné, že interpret, který přichází na Addict z pódia, kde měl možnost hrát pro 100 tisíc lidí, asi není nejlevnější. Podobný názor má i Nobody. „Ty ceny jsou naprosto astronomický a v podstatě ve většině případů bohužel nejdou utáhnout, hlavně u těch interpretů, který jsou zrovna v kurzu. Je to škoda, protože za podobný ceny bys v jiném žánru mohl bookovat jména daleko většího rozsahu.“

AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu
AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu

Minimálně v rámci rapového žánru je vždy zajímavé, jakým způsobem probíhá bookování interpreta, protože komunikace neprobíhá vždy hladce, NobodyListen a jeho tým však v tomto případě mluví spíše o velkém štěstí: „Měli jsem štěstí, že jeho koncerty bookuje manažerka, která patří pod agenturu, se kterou máme velmi dobré vztahy a už jsme od nich bookovali více interpretů, takže tam máme dobrý jméno.

Proklepla si nás a zjistila samé dobré reference, tak jsme dostali zelenou a mohli jsme přejít na smlouvu a další kroky. Komunikace v tomhle případě probíhala celkem easy, jakmile ti to schválí, tak je to většinou velmi rychlý proces, který trvá pár dní. Doupraví se podmínky, podepíše se smlouva a můžeš začít promovat. Takže tentokrát to bylo trochu o tom štěstí.“

AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu
AJ Tracey na Addicte #18: Stál po boku Drakea aj Skeptu, teraz rozbije Prahu Zdroj: Filip Poreba

Na Addictu #18 vystoupí i Dalyb, Marko Damian a Kewu se speciálním setem jako poctou pro taneční styl VOGUE. Protože jde i o oficiální opening party k pražskému Fashion Weeku, kromě AJ Traceyho zahraje i Shane Gonzales – kreativní člen A$AP/AWGE crew a majitel velmi známého streeetwear brandu Midnight Studios.

Bývá zvykem, že pokud si nezakoupíš lístek na Addict dostatečně předem, dovnitř se dostaneš jen velmi těžko, obvykle jen pokud se organizátoři rozhodnou odložit pár kusů. I proto doporučujeme využít možnost předprodeje na goout.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse