Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2019 9:40
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Dělníci zalili kořeny stromů asfaltem. Není jisté, zda je bude možné zachránit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Asfalt byl sice z kořenů odstraněn, je však možné, že stromům se již nebude dát pomoci.

Když dělníci na Škultétyho ulici v Martině upravovali chodník po zakopávání optických kabelů, z nejasných důvodů nalili asfalt i na kořeny stromů.

Stavbyvedoucí už podle SME přiznal, že v tomto případě musel selhat lidský faktor, protože nejde o běžný technologický postup. Na vině má být tedy nepochopení zadání vykonavateli prací. 

Už v pátek měla být provedena i náprava, k iniciativě však došlo až poté, co si obyvatelé města stěžovali přímo na radnici. Je však otázkou, do jaké míry to stromy ovlivní. „Nevidíme, co se stalo pod asfaltem a do jaké hloubky zasáhl kořenový systém. Může se stát, že dřeviny začnou časem vysychat, strom se stane nestabilní a po několika letech spadne. Toto bylo velmi nešťastné řešení. Na druhé straně chodníku vidíme, že je ponechán prostor na vodu, i vzduch,“ zareagoval odborník na dřeviny pro SME.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Autorovi facebookového profili Robím to dobre, který na problém upozornil, se podařilo získat i odborné stanovisko vědce Jana Topercera. Podle něj nejde o ojedinělý případ: „Na fotkách vidíme jednu z nejčastějších chyb při 'péči' o dřeviny ve městech. Vzniká typicky kombinací neodbornosti, nedbalosti až nezájmu a špatné organizace či koordinace prací a vede tak ke škodám na straně dřevin.“

Domů
Sdílet
Diskuse