Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2019 14:05
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Na Sibiři stále hoří obrovská část lesů, za posledních 24 hodin se však podařilo uhasit téměř 100 požárů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přibližně 400 000 hektarů lesa stále pohlcují požáry.

Celý svět momentálně řeší amazonské pralesy, ale nesmíme zapomínat i na problémy na druhém konci světa. S obrovskými požáry bojuje i Rusko na Sibiři. Za posledních 24 hodin se však podařilo eliminovat 97 požárů, zůstává jich ještě 70. Vyjádřila se tak Služba na ochranu lesů a tamní ministerstvo životního prostředí, informaci zprostředkovala TASS.

Doporučeno
Na Sibiři během dne zmizelo slunce. Tento přírodní fenomén se v ruské oblasti opakuje pravidelně Na Sibiři během dne zmizelo slunce. Tento přírodní fenomén se v ruské oblasti opakuje pravidelně 13. srpna 2019 18:28

„Požáry měly být odstraněny na úplném začátku, ale byly ignorovány kvůli nezájmu. Aktuálně narostly do klimatické katastrofy,“ vyjádřil se už dříve aktivista z Greenpeace Anton Beneslavsky. Ruské úřady zpočátku oheň ignorovaly a tvrdily, že se o to příroda postará sama. Později Rusko muselo povolat dokonce armádu.

Domov ztratí i zvířata. Podle odborníků z Greenpeace je ohroženo více než 5500 kunovitých šelem, 300 medvědů, 2700 divokých jelenů a 1500 losů. Požáry pohltily v polovině srpna lesy o rozloze Řecka, od té doby dále rostly. Rusko vyčlenilo na hašení v přepočtu 2 miliardy korun.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Ruskou hlavu státu Vladimira Putina kontaktoval i Donald Trump. Ruský prezident byl za pomoc vděčný a řekl, že pokud to bude nezbytné, návrh přijme. I přesto, že se podařilo za posledních 24 hodin uhasit téměř 100 požárů, Rusko stále nemá vyhráno

Navíc se začalo dokonce mluvit o tom, že ohně způsobí tání ledovců na Arktidě. „To je asi velmi silné konstatování. Proces tání ledovců stále probíhá. Takový zásah do přírodního prostředí určitě může vést k urychlení a ke gradování procesu tání. Nemyslím si však, že na základě požárů v oblasti tajgy by nyní najednou roztály všechny ledovce v Arktidě,“ řekl v rozhovoru pro Refresher klimatolog Pavel Faško.

Domů
Sdílet
Diskuse