Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2019 12:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Výbuch v Rusku vypustil čtyři radioaktivní izotopy. Explodoval jaderný reaktor, shodují se odborníci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rusko poslední týdny mlží o výbuchu ve vojenském středisku.

Svět se už několik týdnů intenzivně zajímá o výbuch, který se odehrál 8. srpna v Rusku. Už počáteční zprávy naznačovaly, že měl selhat test nové rakety, kterou by mohl pohánět miniaturní jaderný reaktor, přičemž tyto spekulace se každým dnem blíží realitě, upozorňuje Insider.

Doporučeno
V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí V Rusku minulý týden vybuchl malý jaderný reaktor. Exploze zvýšila míru radiace a zabila pět lidí 13. srpna 2019 13:17

Ruská státní meteorologická služba nyní potvrdila, že ve městě Severodvinsk vzdáleném kolem 30 kilometrů od místa výbuchu zaznamenala čtyři radioaktivní látky. Šlo o stroncium-91, baryum-139, baryum-140 a lanthan-140. Tyto radioaktivní izotopy byly identifikovány ve vzorcích odebraných z města v době po výbuchu.


Krátce po explozi přitom místní vláda potvrdila krátkodobé zvýšení radiace, jenže zanedlouho se prohlášení z webové stránky ztratilo a ruská federální vláda společně s armádou začaly mlžit.


Britský portál The Guardian proto oslovil odborníka na jadernou fyziku Andreje Zolotkova, který vysvětluje, že vypuštěné radioaktivní izotopy by mohly pocházet z běžného typu jaderného reaktoru. S tímto hodnocením se experti obecně shodují, prý podle nich šlo o jadernou reakci založenou na uranu.


Nicméně, Zolotkov upozorňuje na stroncium-91, které považuje za exotické. Prý mělo být zaznamenané i cesium-137, protože tento izotop koneckonců prý lékaři objevili na obětech výbuchu v nemocnici, ale ve vzorcích identifikované údajně nebylo.


Zolotkov proto spekuluje, že mohlo jít o poškození neobvyklého typu reaktoru, nebo byla tato zpráva o výsledku testů dopředu naplánovaná a nepředstavuje celou pravdu o tom, co se ve vojenském středisku událo.

Domů
Sdílet
Diskuse