Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2019 23:16
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Zázrak. Brněnští lékaři přivedli na svět dítě ženy s mozkovou smrtí

Zázrak. Brněnští lékaři přivedli na svět dítě ženy s mozkovou smrtí
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://pxhere.com" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pxhere.com</a>
ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Takový zázrak, který zvládli lékaři ve Fakultní nemocnici Brno, nemá na světě obdoby.

Když byla sedmadvacetiletá Češka v 16. týdnu těhotenství, zasáhla ji mozková příhoda. Podle lékařů jí praskla cévní malformace, což jí způsobilo krvácení do mozku a následně mozkovou smrt.

Lékaři z Fakultní nemocnice Brno se však rozhodli zachránit alespoň malou holčičku a světe div se – zázraky se dějí. O precizní práci lékařů informovala Česká televize.

Doporučeno
Miliony lidí sledovaly Sarah při porodu na zahradě. Mnohé videa znechucují, jiní ji cení za odvahu Miliony lidí sledovaly Sarah při porodu na zahradě. Mnohé videa znechucují, jiní ji cení za odvahu 25. července 2018 15:05

Lékařům se podařilo udržet ženiny životní funkce po rekordně dlouhý čas. Když bylo po třech měsících dítě schopné po porodu přežít, přivedli jej na svět císařským řezem. Malá holčička se narodila ve 34. týdnu těhotenství. Váží 2,1 kilogramu

Brněnská fakultní nemocnice se tak zapsala mezi světové rekordmany. Nikomu se podobný kousek zatím nepovedl. Podle ředitele FN se podobný zázrak na světě udál jen v deseti případech.

„Čekali jsme až do 34. týdne, do zralosti dítěte. Narodila se zdravá holčička o váze 2,10 kilogramu a doufám, že její další vývoj bude bez jakýchkoli problémů,“ uvedl pro ČT ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. Novorozenec je nyní v péči svého otce.

Domů
Sdílet
Diskuse