Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2019 8:54
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Nestlé chce odčerpávat téměř 4 miliony litrů z floridských pramenů denně, aktivisté se bouří

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zatím není jasné, zda firma povolení dostane. Argumentuje tím, že vodní zdroje jsou schopny rychlé obnovy.

Nestlé možná znáš hlavně jako výrobce čokolády, ale v portfoliu toho mají mnohem více. Kromě dětské výživy i několik značek produkujících minerální vody.

The Guardian informuje, že plán potravinářského giganta odčerpávat více než milion galonů vody (3,78 milionu litrů) denně z floridských pramenů a řeky Santa Fe se setkal s velkou nevolí ekologických aktivistů.

Vadí jim hlavně to, že vodu chtějí prodávat v PET lahvích a tedy vydělávat na ní jako soukromá společnost, což prý není ve veřejném zájmu.

Nestlé ale nejprve potřebuje souhlas místních úřadů a není vůbec jasné, zda ho nakonec dostane. Oblast kolem pramenů Ginnie Springs je totiž oficiálně vedena jako území v obnově, protože v minulosti z něj prý bylo odčerpáváno přílišné množství vody, což mělo vést k poškozování okolí. Aktivisté mezitím spustili web s peticí a dalšími informacemi.

Firma podle novin pravděpodobně se zelenou ochranářů počítá, nedávno totiž postavila plnící linky v blízkosti High Springs. Dobrým argumentem může být i to, že na Floridě zaměstnává okolo 800 lidí a vodní zdroje jsou prý jedny z těch schopných rychlé obnovy.

Domů
Sdílet
Diskuse