Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2019 15:35
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Chytrá ekolavička za 280 tisíc, která měla v Praze snižovat teplotu, uschla. Firma ji přestala zalévat

Chytrá ekolavička za 280 tisíc, která měla v Praze snižovat teplotu, uschla. Firma ji přestala zalévat
TECH ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

O zalévání zeleně se měl starat přístroj na solární pohon. Jenže do jeho zásobníku nikdo 3 měsíce nedolil vodu.

Chytrá ekolavička, která měla na Praze 6 nabíjet telefony a snižovat teplotu v horkých měsících, po dvou letech uschla. Společnost Operátor ICT, mající lavičku s tzv. vertikální zahradou ve správě, ji přestala zalévat a nebyl nikdo, kdo by se o ni dál staral. Kromě seschlé zeleně je povrch lavičky již značně oprýskaný.

Jak bylo uvedeno na tabuli, lavička měla kromě zmíněných výhod také snižovat množství polétavého prachu. O zalévání zeleně se měl starat přístroj na solární pohon. Jenže v tom je ten problém – do zásobníku už tři měsíce nikdo nedolil vodu. Pořízení lavičky přitom Prahu vyšlo na 280 tisíc korun bez DPH

Doporučeno
Ruská mafie v  90. letech v Česku. Obchodovala se semtexem, letadly, drogami i ženami. Někteří začínali jako skořápkáři v Praze Ruská mafie v 90. letech v Česku. Obchodovala se semtexem, letadly, drogami i ženami. Někteří začínali jako skořápkáři v Praze 28. srpna 2019 10:41

O projektu Smart Prague, který byl s velkou pompou odstartován magistrátem a pod něj spadající firmou Operátor ICT, jsme informovali už před dvěma lety. Praha v rámci něj odstartovala i chytré Wi-Fi zastávky. Nyní však není jasné, jak bude vlastně pokračovat dál. 

Dodavatel se podle informací serveru iDnes.cz snažil s firmou dohodnout. Rok spravoval lavičku zdarma. „S Operátorem ICT jsme se celou dobu pokoušeli domluvit na následném servisu, ale neúspěšně. Po smluveném půl roku jsme se o lavičku dál starali zdarma, doplňovali vodu a opravovali. Nakonec jsme za to utratili peníze, které jsme si vydělali na jejím prodeji a ještě jsme museli doplácet,“ uvedl pro portál šéf dodavatelské firmy Josef Němec.

Domů
Sdílet
Diskuse